Europese Commissie tegen nieuwe Belgische bijdrage voor journalisten op EU-top

De Europese Commissie "houdt niet van" de nieuwe Belgische wet waardoor Belgische en in België verblijvende journalisten die de Europese toppen willen verslaan, voortaan 50 euro moeten betalen voor de halfjaarlijkse veiligheidsscreening door de Belgische veiligheidsdiensten.  Buitenlanse Zaken laat weten dat de maatregel geëvalueerd zal worden en indien nodig aangepast.  

De Belgische journalisten en hun buitenlandse collega's die in ons land wonen, moeten sinds 1 juni 50 euro betalen als ze de Europese toppen aan het Schumanplein willen verslaan. De Raad van de Europese Unie kondigde dat gisteren aan op haar website waar de reporters een accreditatie kunnen aanvragen.

"Sinds 1 juni 2018 voorziet een nieuwe Belgische wet een vergoeding van 50 euro ten laste van de werkgevers van elk individu dat een veiligheidsscreening ondergaat. De screening blijft momenteel voor zes maanden geldig. De factuur zal door de Belgische autoriteiten op een later moment opgestuurd worden naar uw werkgever", staat er. De Raad benadrukt ook dat de veiligheidsscreening verplicht is voor alle journalisten die de toppen willen bijwonen.

De nieuwe regeling is veel journalisten in het verkeerde keelgat geschoten, en ook de Europese Commissie is er niet gelukkig mee. "De Commissie houdt niet van de Belgische wet die op 1 juni in werking trad, en is ook niet van plan om de bijdrage in te voeren", zei woordvoerster Mina Andreeva. "Journalisten moeten hun werk in de best mogelijke omstandigheden kunnen doen."

Klacht

Andreeva benadrukte dat "elk individu" klacht kan indienen bij de Commissie, waarna die wordt onderzocht op basis van de Europese richtlijnen en verdragen. Zo zou de wet een inbreuk kunnen vormen op het discriminatiebeginsel, omdat enkel Belgische en in België verblijvende journalisten de bijdrage moeten betalen. Het is wel aan de Raad om contact op te nemen met de Belgische autoriteiten, zei ze.

Ook de Belgische journalistenbond heeft kennis genomen van de melding. De beroepsvereniging gaat de regering vragen om de bijdrage te laten vallen, bevestigde de Franstalige adjunct-secretaris-generaal Sophie Lejoly aan Belga.

Evaluatie

In een reactie laat de FOD Buitenlandse Zaken weten dat de maatregel geëvalueerd wordt en indien nodig in de toekomst kan worden bijgesteld.

De nieuwe regel maakt deel uit van een pakket van maatregelen in de strijd tegen het terrorisme. "We krijgen zoveel aanvragen, en er is zoveel veranderd aan de infrastructuur, dat het nodig was een bijdrage te vragen", zegt woordvoerder Matthieu Branders. De mogelijkheid bestaat eigenlijk al sinds de wet op veiligheidsattesten in 1998 van kracht werd, maar wordt nu pas gebruikt.

De bezorgdheden van de journalisten worden overgemaakt aan de Nationale Veiligheidsautoriteit (NVO), zegt Branders. Dat orgaan is bevoegd voor de afgifte of de eventuele intrekking van veiligheidsattesten.

Meest gelezen