Videospeler inladen...

Extreem heet in Spanje en Portugal: temperaturen tot 45-50 graden verwacht

Het lijkt er sterk op dat we vanaf donderdag opnieuw met een hittegolf te maken krijgen met temperaturen boven de 30 graden. Maar dat is nog niets in vergelijking met Spanje en Portugal. Daar wordt misschien een absoluut record gebroken. De komende dagen worden er temperaturen tussen 45 en 50 graden voorspeld, en dat zou een record zijn van de hoogste temperatuur ooit op het Iberische schiereiland en in Europa.

Het is zo heet in Spanje en Portugal omdat er een hete luchtmassa van over het Afrikaanse continent noordwaarts richting Europa komt. Die extreme hittegolf strekt zich uit vanuit het zuidwesten over het centrum van het Iberische schiereiland, en duurt nog tot na het weekend.

Volgens het Spaanse weerinstituut Aemet heeft Spanje sinds 1975 nog maar tien zomers gehad zonder hittegolf. De laatste keer was dat het geval in 2014. 2017 was dan weer een recordzomer, met 5 hittegolven in één zomerseizoen. De langste hittegolf was in 2015 en duurde met 26 dagen bijna een volledige maand.

AFP or licensors

In 27 van de 50 Spaanse provincies geldt de komende dagen een extreem hitterisico, vooral in de acht provincies in de zuidelijke regio Andalusië en het gebied rond hoofdstad Madrid. In andere provincies zullen de temperaturen iéts minder hoog oplopen, al is dat met maxima rond de 40 graden relatief. En ook 's nachts koelt het nauwelijks af: de minima blijven in het hele land boven de 20 graden.

Hoewel de Spanjaarden op het vlak van hitte wel wat gewoon zijn, raden autoriteiten hun burgers toch aan om het tijdens de warmste uren van de dag rustigaan te doen. Verder wordt ook aangeraden om voldoende water te drinken en huizen en auto's in de mate van het mogelijke koel te houden of extra te koelen. En mensen zoeken massaal verkoeling, in grote fonteinen of aan kleine, openbare drinkfonteintjes, zoals op deze beelden uit Sevilla.

AFP or licensors
AFP or licensors

Portugal

In buurland Portugal krijgen ze de komende dagen hetzelfde weer. Daar voorspelt weerinstituut IPMA een hittegolf van donderdag tot het weekend, met maximatemperaturen van 45 graden in sommige regio's. De minima schommelen rond de 30 graden. Het ministerie van Gezondheid waarschuwt voor veel fijn stof in de lucht. Dat stof zou door de luchtstromen uit Noord-Afrika en een gebrek aan wind in Portugal terechtkomen.

Door de aanhoudende hitte en droogte stijgt ook het risico op bosbranden. Daarom staan bijna 11.000 brandweermannen en 56 blusvliegtuigen standby om eventuele brandhaarden snel te kunnen blussen.

Meest gelezen