imago stock&people

Facebook toont u hoeveel tijd u op Facebook en Instagram doorbrengt

Sociaalnetwerksite Facebook wil gebruikers eraan herinneren hoeveel tijd ze besteden aan sociale media. Het bedrijf voert daarom nieuwe functies in die bijhouden hoelang mensen op Facebook en Instagram zitten. Dat moet ervoor zorgen dat mensen bewuster omgaan met hun tijd op sociale media, stelt het bedrijf.

Een van de functies is een instrumentenbord dat aangeeft hoeveel tijd je gemiddeld op Facebook en Instagram besteedt en precieze cijfers geeft over de laatste zeven dagen. Gebruikers kunnen daarnaast aangeven hoeveel tijd ze maximaal aan Facebook of Instagram willen besteden. Is die periode verstreken, dan krijgen ze een seintje.

Tot slot kunnen gebruikers notificaties op de telefoon een tijdje op stil zetten. De tools zijn te vinden via de instellingen. Op Instagram moet je op "Jouw activiteit" klikken, en op Facebook "Jouw tijd op Facebook".

"Tijd op Facebook en Instagram moet inspirerend en positief zijn"

"Het centrale idee is om gebruikers in staat te stellen hun tijd op Instagram en Facebook te beheren, zodat die bedoeld, inspirerend en positief is. Onze hoop is dat deze tools mensen meer controle geven over de tijd die ze op onze platforms doorbrengen en ook de gesprekken tussen ouders en tieners aanmoedigen over de online gewoontes die goed zijn voor hen."

De oprichter van de Facebookgroep, Mark Zuckerberg, kondigde de lancering van de tools in februari aan, tijdens de voorstelling van de resultaten voor 2017. Het is een antwoord op de kritiek dat Facebook verslaving in de hand werkt door eindeloos scrollen mogelijk te maken.

Facebook is al enkele maanden bezig met het hervormen van zijn content. Zo kreeg de inhoud van vrienden en familie al een prominentere plaats ten koste van de inhoud van media en merken, om gebruikers ertoe aan te zetten minder tijd online te besteden.

Slechts enkele gebruikers kunnen vandaag de nieuwe tools al gebruiken. De komende weken worden ze naar alle gebruikers uitgerold.

Meest gelezen