Grootste bos van Oost-Vlaanderen krijgt opknapbeurt

Het Drongengoedbos in het Meetjesland krijgt vanaf deze week een grondige make-over. Heel wat exotische bomen worden er gekapt om er nieuwe heide te creëren. Er wordt ook 20 hectare nieuw bos aangeplant en de signalisatie voor wandelaars, fietsers en ruiters wordt duidelijker. De werken zullen twee jaar duren, sommige delen van het natuurgebied zullen af en toe afgesloten worden.

Het Drongengoedbos is met z'n 800 hectare het grootste bos van Oost-Vlaanderen. De bosbeheerder wil het natuurgebied grondig opknappen en daarom gebeuren er vanaf deze week werken. Exotische bomen zoals de Corsicaanse den en de Amerikaanse eik worden gekapt. Zo kan er een nieuw heidegebied ontstaan dat de huidige heidegronden met elkaar verbindt. Zeldzame heidedieren en -planten krijgen zo een groter leefgebied (bv. aardbeivlinder, hagedissen en boompiepers). Het is de bedoeling dat de biodiversiteit in het bos ook groter wordt, want op exotische bomen gedijen inheemse dieren en planten minder goed dan op gewone zomereiken, beuken of naaldbomen. Het hout van de gekapte bomen wordt verkocht en zal zo een deel van de kosten van de werken dekken. 

Ook nieuw bos

De werken gebeuren in verschillende fases. Het Drongengoedbos blijft tijdens de werken toegankelijk, al zullen sommige delen af en toe wel afgesloten worden zodat niemand gevaar loopt. De bosbeheerder start bewust nu met de werken, tijdens de droogste periode van het jaar, omdat de zware machines die ervoor nodig zijn op een droge bodem het minst schade aanrichten aan de natuur. Eind deze zomer is de eerste fase al rond, de komende twee jaar volgen nog nieuwe kaprondes. Er verdwijnt niet alleen bos er komen ook bomen bij. De bosbeheerder voorziet zo'n 20 hectare nieuw bos tegen 2020.  

Ook goed nieuws voor bezoekers

Niet alleen het bos en de heide hebben baat bij de opknapbeurt. Ook voor wandelaars, fietsers en ruiters wordt een bezoekje aan het Drongengoedbos aangenamer. Zo zullen de paden in het natuurgebied beter aangeduid worden en komen er ook her en der nieuwe borden.  

kasto80

Meest gelezen