Xinhua/Avalon.red. All rights reserved.

Huawei steekt Apple voorbij als nummer 2 op de smartphonemarkt

Het Chinese Huawei heeft Apple voorbijgestoken als nummer twee op de smartphonemarkt. Dat blijkt uit berekeningen van marktonderzoeker IDC. Samsung blijft de nummer één. Desondanks kan Apple sterke kwartaalcijfers voorleggen, onder meer dankzij het succes van de dure iPhone X.

Volgens IDC verkocht Huawei tijdens het tweede kwartaal van 2018 54,2 miljoen smartphones: 41 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee springt het over Apple, dat op 41,3 miljoen iPhones strandde, één procent meer dan een jaar geleden. Samsung verkocht 71,5 miljoen stuks.

Huawei heeft nu een marktaandeel van 16 procent. Samsung is goed voor 21 procent, en Apple voor 12 procent. Chinese smartphonemakers winnen aan invloed. Niet alleen groeit hun binnenlandse markt, ze winnen ook marktaandeel in Europa en Afrika. Op de Amerikaanse markt breken ze evenwel niet door.

Apple blijft goede zaken doen met iPhone

Apple zakt dus een plek in de ranking, maar kan toch mooie cijfers voorleggen. Het bedrijf verkoopt minder smartphones in aantal dan zijn concurrenten, maar het gaat wel om duurdere modellen. De populariteit van de stevig geprijsde iPhone X levert het bedrijf dan ook flinke winsten op.

De omzet van Apple is op jaarbasis gestegen met 17 procent naar 53,3 miljard dollar. De winst is aangegroeid tot 11,5 miljard dollar. Apple doet het daarmee duidelijk beter dan de Zuid-Koreaanse rivaal Samsung, die omzet en winst afgelopen kwartaal zag afnemen.

Apple, dat volgens kenners binnenkort weer drie nieuwe iPhone-modellen zal onthullen, blijft bovendien erg optimistisch naar de toekomst kijken. Het bedrijf rekent voor zijn vierde kwartaal op zo'n 60 miljard tot 62 miljard dollar aan omzet. Op Wall Street werd in de nabeurshandel positief gereageerd op het kwartaalbericht. Het aandeel van Apple ging met ruim 7 procent omhoog.

Meest gelezen