STG / Reporters

Juli 2018: zeer warm, zonnig en droog maar geen warmterecord

De maand juli was zeer warm met een gemiddelde temperatuur van 22 graden.  Het was de op één na warmste maand sinds het begin van de metingen, alleen in 2006 was het nog warmer met 23 graden. De zon scheen 298 uur en de relatieve vochtigheid bedroeg maar 54 procent.

Het KMI spreekt van een  "zeer abnormaal warme maand". Dat wil zeggen dat die situatie zich maar één keer voordoet in een periode van 10 tot 30 jaar.  In juli was de gemiddelde temperatuur 22 graden, normaal is dat maar 18,4 graden. De gemiddelde maximumtemperatuur lag op 27,4 graden (normaal 23 graden) en de gemiddelde minimum temperatuur was 16,2 graden (normaal 14 graden).

De hoogste temperatuur werd op de 26ste en 27ste gemeten en kwam uit op 35,4°C, terwijl de laagste temperatuur op de 18de werd gemeten en 12,5°C bedroeg.

Het KMI registreerde in juli 26 zomerdagen, waarbij de temperatuur uitkwam boven de 25°C. Een uitzonderlijk hoog aantal. Normaal zijn dat er dat maar 9,7. Op vier dagen werden tropische temperaturen opgemeten, waarbij het kwik boven de 30 ging. Ook hier: een abnormaal hoog aantal. Juli was ook goed voor een eerste hittegolf: in Ukkel bedroeg de maximumtemperatuur minimum vijf opeenvolgende dagen 25°C, waarvan drie dagen 30°C.

Bijna altijd zon

De zonneschijnduur was de afgelopen maand zeer abnormaal hoog voor Ukkel met 298 uur en 10 minuten (normaal: 200 uur en 42 minuten). Het KMI registreerde maar één zwaar bewolkte tot betrokken dag (normaal: 9,5 dagen), een uitzonderlijk lage waarde en tevens een nieuw record. Het vorig record van twee dagen dateerde al van 1983.

Kurkdroog

De gemiddelde regionale neerslaghoeveelheden in ons land waren overal uitzonderlijk laag en varieerden ver onder de normale waarden. "In Ukkel haalden we nog 50 liter water per vierkante meter dankzij een aantal hevige onweerbuien", zegt weervrouw Sabine Hagedoren. "Omdat de meeste neerslag viel in de vorm van onweersbuien, zijn er grote regionale verschillen. In heel wat streken viel er zelfs minder dan 10 liter per vierkante meter. Aangezien we de komende dagen geen neerslag verwachten, blijft de droogte voorlopig aanhouden."

De neerslag in Ukkel viel op vijf dagen tijd, een uitzonderlijk laag aantal dagen en een evenaring van het record van 1989.

Dat dit een zeer warme en eerder droge maand was voor Ukkel, valt ook op door de uitzonderlijk lage waarde voor de relatieve luchtvochtigheid, een parameter die zelden ter sprake komt. Met een waarde van 54 procent bereikten we zelfs een nieuw record. Het vorige record bedroeg 62 procent en dateert van 2006 (normaal: 73 procent).

Meest gelezen