Kortrijks gemeenteraadslid onder vuur na racistische uitlatingen

In een filmpje op Facebook is te zien hoe een onafhankelijk Kortrijks gemeenteraadslid racistisch uithaalt naar enkele nachtwinkeluitbaters. Het gemeenteraadslid werd drie jaar geleden uit de N-VA gezet. Hij zou nu opkomen voor Vlaams Belang, maar trekt zich na het incident terug als kandidaat.

Op Facebook circuleert een filmpje waarin te zien is hoe het gemeenteraadslid in de nacht van 30 op 31 juli ruzie maakt met enkele nachtwinkeluitbaters. Daarbij schuwt de man verschillende racistische krachttermen niet. Naast de scheldpartijen trekt de man zijn t-shirt uit en daagt hij de nachtwinkeluitbaters uit tot een gevecht.

Een van de nachtwinkeluitbaters diende een klacht in bij de Kortrijkse politie. Die nam een verklaring af en onderzoekt de zaak verder. Het gemeenteraadslid zelf is niet bereikbaar voor commentaar. De man zou bij de komende gemeenteraadsverkiezingen opkomen voor Vlaams Belang. Maar tijdens een gesprek met lokaal partijvoorzitter Wouter Vermeersch liet hij verstaan dat hij zich terugtrekt als kandidaat omdat hij "de partij niet wil schaden". 

Met zo'n taalgebruik kunnen wij ons als partij niet associëren.

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

Volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is het taalgebruik van het gemeenteraadslid niet te verzoenen met de waarden van zijn partij. "Hiermee kunnen we ons niet associëren. Onze lokale voorzitter heeft een gesprek met hem gehad, de man heeft zich teruggetrokken en daarmee is het verhaal wat ons betreft afgelopen."

De man werd drie jaar geleden uit de N-VA gezet. "Zijn waarden kwamen niet overeen met die van de partij", zegt Kortrijks N-VA-voorzitter Axel Ronse. "Ik ben diep geschokt door de beelden die nu online staan. Zo iemand zou beter opstappen uit de gemeenteraad. We gaan bekijken welke procedures hiervoor kunnen opgestart worden."

Jamal Qnioun, voorzitter van 'People help people Kortrijk', zette het filmpje online als aanklacht. Volgens hem is het een bewijs dat racisme niet relatief is. In zijn Facebookbericht schrijft hij: "Alweer het zoveelste racistische incident in de stad Kortrijk waar men over deze zaak een paar dagen zal spreken, geseponeerd via de justitie en alles terug zal minimaliseren naar een geïsoleerd "gevalletje"."

Meest gelezen