Videospeler inladen...

Amerikaanse gesneuvelde soldaten na 65 jaar terug uit Koreaanse Oorlog 

55 kisten met de restanten van Amerikaanse soldaten die sneuvelden tijdens de Koreaanse Oorlog (1950-1953) worden vandaag naar de Verenigde Staten gevlogen. Dat was een deel van de deal tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea uit Singapore. Eerst krijgen ze een formele uitzwaai op de Zuid-Koreaanse luchtmachtbasis Osan, waarna een C-17 transportvliegtuig ze naar Hawaï brengt voor identificatie in een militair laboratorium.

De restanten worden gerepatrieerd als onderdeel van de historische deal in Singapore tussen Amerikaans president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Vrijdag wordt de 65ste verjaardag gevierd van de wapenstilstand die een einde bracht aan de Koreaanse Oorlog in 1953. In Noord-Korea wordt die dag gezien als "de overwinning in de vaderlandse bevrijdingsoorlog".

Het Witte Huis benadrukte de belangrijke gebeurtenis in een officiële verklaring: "Vandaag vervult Noord-Korea een deel van het engagement dat het beloofde aan onze president om onze gevallen Amerikaanse militairen terug te brengen. We zijn tevreden met de acties van Noord-Korea en het is een moment voor positieve verandering."

Moeilijke identificatie

De Koreaanse Oorlog maakte miljoenen slachtoffers, waaronder 36.000 Amerikaanse soldaten. 7700 van hen worden nog steeds vermist en 5300 restanten zouden zich in Noord-Korea bevinden. Noord-Korea gaf bij de 55 kisten slechts een enkel identiteitsplaatje waardoor het waarschijnlijk maanden of jaren zal duren vooraleer de identiteit van de restanten kan worden achterhaald. (lees verder onder de foto)

"We weten niet wie er in de kisten zit", zegt Amerikaans minister van Defensie James Mattis. Sommigen zouden soldaten kunnen zijn van andere landen die in de Koreaanse Oorlog vochten: "We waren daar met een heleboel landen. Het is een internationale poging om families te helpen dit drama te verwerken."

Ook Belgische en Nederlandse gesneuvelden?

In de Koreaanse Oorlog vochten ook duizenden Belgen en Nederlanders. 101 Belgen sneuvelden tijdens de oorlog en vijf anderen werden vermist verklaard. In Nederland roepen veteranen in een open brief aan premier Rutte op om ook "hun jongens" terug te halen. "Onze jongens hebben daar hun stinkende best gedaan", schrijft voorzitter Paul Gommers in de brief. Hij hoopt dat er in de 55 Amerikaanse kisten Nederlandse vermisten teruggevonden zullen worden. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen