Onzichtbaar alarm tegen stalkers binnenkort in Gent

In Gent start nog dit jaar een proefproject om stalking vlugger te melden. De federale regering heeft er een speciale applicatie voor laten maken. Als de app goed werkt, wordt die ook in de rest van het land ingezet.

De federale overheid werkt al langer aan het plan om een speciale applicatie te ontwikkelen voor mensen die het slachtoffer zijn van stalking. Zo kunnen ze op een eenvoudige manier hulp inroepen als een hardnekkige stalker hen opnieuw lastig valt. De app werd al twee jaar geleden aangekondigd, maar de ontwikkeling liep niet zo vlot. Nu zijn de voornaamste technische bezwaren weggewerkt en kan hij uitgetest worden. Het proefproject wordt nog dit jaar opgestart in Gent. 

Onzichtbare knop

Het systeem is eenvoudig: slachtoffers van stalking kunnen een app downloaden op hun smartphone. Die is verbonden (via bluetooth) met een draadloze knop die de slachtoffers ergens op hun lichaam kunnen dragen (bv. onder de kledij). Op die manier kunnen ze onopvallend de knop indrukken als hun hardnekkige stalker hen opnieuw lastig valt om alarm te slaan. De app neemt zelf contact op met de noodcentrale. Die merkt meteen op dat het om een bekend slachtoffer van stalking gaat en stuurt meteen een interventieploeg. Want, de app stuurt meteen ook de locatie van het slachtoffer door. 

Geen app voor iedereen

Niet iedereen zal gebruik kunnen maken van de app. Enkel mensen die last hebben van een hardnekkige stalker kunnen de applicatie downloaden. Ze moeten daarvoor trouwens eerst een aanvraag indienen bij een speciale commissie. 

kasto80

Meest gelezen