Opnieuw vrouwelijke activisten opgepakt in Saudi-Arabië

In 2012 ontving de Saudische activiste Samar Badawi de International Women of Courage Award uitgereikt door de voormalige Amerikaanse first lady Michelle Obama. Vandaag zit ze achter de tralies in haar land Saudi-Arabië. De afgelopen twee dagen werd ze samen met Nassima al-Sadah, een andere Saudische activiste, opgepakt. Dat schrijft Human Rights Watch.

Al tien jaar vechten voor vrouwenrechten

Samar Badawi is een van de beroemde stemmen in Saudi-Arabië die de afgelopen jaren vocht voor de gelijkheid tussen man en vrouw in het strikt islamitische land. Haar activisme begon tien jaar geleden toen ze slachtoffer was van huiselijk geweld door haar vader. Ze vluchtte weg van huis en begon aan een nieuw activistisch leven. Haar vader probeerde haar jarenlang in islamitische rechtbanken te vervolgen vanwege ongehoorzaamheid, maar ze kon ver van hem haar activisme uitoefenen.

Badawi was één van de eerste voorvechters voor het recht voor vrouwen om te stemmen en autorijden. In 2011 probeerde ze de Saudische overheid voor de rechter te dagen voor het weigeren van haar inschrijving voor de gemeentelijke verkiezingen van dat jaar. In hetzelfde jaar stond ze ook aan het roer van de campagne om autorijden voor vrouwen te promoten. Ze kreeg steun van haar broer, Raif Badawi, die zelf ook in Saudische gevangenis zit vanwege zijn inzet voor de vrije meningsuiting.

Verboden om deel te nemen aan de verkiezingen

Ook Nassima al-Sadah deed mee aan de campagne voor het recht om te rijden. Daarnaast heeft ze jarenlang opgeroepen voor het opheffen van de mannelijke voogdij, waardoor de Saudische vrouwen amper vrij kunnen handelen, studeren of reizen. In 2015 stelde ze zich kandidaat bij de gemeentelijke verkiezingen, maar de autoriteiten hebben haar verboden om op te komen.

De arrestaties van vrouwenrechtenactivisten in Saudi-Arabië begon enkele weken voor het opheffen van het verbod op rijden voor vrouwen in juni. "Meerdere werden er van beschuldigd "verdachte contacten" te houden met buitenlandse instanties zonder heldere juridische bewijzen", schrijft Human Rights Watch. "Deze activisten hebben jarenlang campagne gevoerd voor meer rechten voor de vrouw op te eisen. Nu worden ze door lokale Saudische kranten als verraders afgestempeld", zegt de organisatie. Waarom Samar Badawi en Nassima al-Sadah ditmaal zijn opgepakt, is onduidelijk, de Saudische overheid geeft er geen verklaring voor. 

Meest gelezen