Videospeler inladen...

Piloten van Ryanair België en Zweden staken op 10 augustus

De Belgische piloten van Ryanair kondigen een nieuwe staking aan. Op 10 augustus leggen ze het werk neer. Ook de Zweedse Ryanairpiloten doen al zeker mee. Intussen heeft de top van de Ierse lagekostenmaatschappij de pilotenvakbonden gevraagd om samen te zitten voor overleg een van de volgende dagen.

De piloten van Ryanair gaan opnieuw het werk neerleggen. De vakbonden bij Ryanair staakten eerder al op 25 en 26 juli. Toen werden meer dan 100 vluchten geschrapt. De afspraak was initieel om te wachten op een overleg rond 15 augustus, maar de piloten kiezen dus voor de vlucht vooruit.

"De piloten hebben beslist om niet te wachten op de coördinatie op Europees niveau en toch al onmiddellijk het werk neer te leggen op 10 augustus", zegt Koen Dries van de christelijke vakbond. "Ik vermoed dat de uitspraken en de bedreigingen van O'Leary van de voorbije dagen zoveel bijkomend ongenoegen en boosheid hebben veroorzaakt dat hun geduld op is."

Gisteren deed Michael O’Leary, de topman van Ryanair, nog enkele straffe uitspraken. Zo zei hij dat "als we mensen hebben die enkel willen staken om te staken, dan mogen ze hun staking hebben en zullen ze ondervinden dat er jobs en toestellen verhuisd worden".

De piloten nemen dit niet en willen een krachtig signaal sturen naar de top van Ryanair. De stakingsoproep kadert zo in een grotere Europese actie. De Zweedse piloten hebben al toegezegd mee te doen. Er zijn nog gesprekken met pilotenverenigingen uit andere landen en verwacht wordt dat zij in de loop van de volgende dag(en) een beslissing gaan nemen. Als zij allemaal meedoen, ligt op 10 augustus het hele Ryanair-netwerk in West- en Zuid-Europa plat.

De Ierse lagekostenmaatschappij heeft intussen laten weten akte te nemen van de staking van de Belgische en Zweedse piloten. "Er komen ook mogelijk acties bij de Duitse en Nederlandse piloten. We hebben deze pilotenvakbonden gevraagd om in de loop van de volgende dagen samen te zitten om het te hebben over de arbeidsvoorwaarden", luidt het bij de maatschappij.

Wat met het cabinepersoneel?

Intussen roepen de piloten ook het cabinepersoneel op om niet te wachten op een volgend overleg, maar zich aan te sluiten. Het is afwachten hoe het cabinepersoneel daarop gaat reageren. De christelijke vakbond heeft het cabinepersoneel van Ryanair immers opgeroepen om niet 'autonoom' mee te staken op 10 augustus. Als ze ingeroosterd zijn op een vlucht waar de piloten niet staken, staakt het cabinepersoneel dus beter niet.

In een brief aan haar leden legt de CNE uit dat ze niet wil dat het Belgische cabinepersoneel het enige in Europa is dat het werk dan neerlegt. "Dat riskeert hen bloot te stellen aan nog meer intidimatie en financiële repercussies", klinkt het. 

Minister Peeters krijgt antwoord van Ryanair: "Dit kan een geruststelling zijn voor personeel"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft intussen ook een antwoord gekregen op zijn brief aan Ryanair. Peeters had de luchtvaartmaatschappij begin deze week gevraagd om het sociaal conflict niet te laten escaleren.

Aanleiding waren de waarschuwingsbrieven van Ryanair aan stakende werknemers, waarin stond dat hun afwezigheid als 'no show' geregistreerd zou worden. Zo'n 'no show' is een zware fout die als het vaker gebeurt tot ontslag kan leiden.

In het antwoord zegt Ryanair nu dat de stakende werknemers enkel hun loon voor de stakingsdagen niet zullen ontvangen, maar dat ze geen andere sancties zullen krijgen, meldt het kabinet-Peeters. "Ryanair geeft nu aan dat het de principes van het stakingsrecht respecteert. Dit antwoord kan een geruststelling zijn voor het personeel."

Bekijk hier het item uit het Journaal van 19 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen