Ophef over celstraf voor abortus na verkrachting door broer in Indonesië

In Jakarta hebben Indonesische activisten een officiële klacht ingediend tegen drie rechters op het eiland Sumatra. Ze stuurden een 15-jarig meisje de gevangenis in voor een illegale abortus nadat ze herhaaldelijk werd verkracht door haar broer.

"In Indonesië ziet men abortus als wit of zwart, wat er ook gebeurt, abortus kan niet. En ze zien dit als een normale zaak", vertelt een van de activisten. Ze vragen de Indonesische juridische commissie om de zaak opnieuw te onderzoeken omdat het vonnis volgens hen "enorm oneerlijk" is. 

Herhaaldelijk verkracht en geslagen

Een regionale rechtbank in de Sumatraanse provincie Jambi veroordeelde het 15-jarige meisje eerder deze maand na een illegale abortus terwijl ze acht maanden zwanger was. Zij en haar broer werden gearresteerd nadat een foetus werd gevonden in een nabijgelegen palmolieplantage.  

De 17-jarige broer bekende aan de politie dat hij zijn zus sinds september acht keer had verkracht en dat hij haar sloeg wanneer zij weigerde. Hij werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens seksueel misbruik van een minderjarige. Ook de moeder hangt een straf boven het hoofd voor het helpen van haar dochter bij de abortus.

Het stigma van abortus

Abortus is illegaal in Indonesië, behalve wanneer het leven van de vrouw in gevaar is of in geval van verkrachting, maar alleen binnen de eerste veertig dagen. De Indonesische overheid wordt vaak beschuldigd van het straffen van slachtoffers van seksueel geweld in plaats van hen te helpen. Daardoor doen vele vrouwen geen aangifte na een verkrachting.

"Onze belangrijkste focus is dat het meisje niet gearresteerd zou mogen worden en dat de abortus niet als een crimineel misdrijf mag worden gezien. Dit mag niet gecriminaliseerd worden", stelt een vertegenwoordiger van de Indonesische Vereniging voor Gezinsplanning aanwezig bij het protest. Ze wijst ook op onregelmatigheden in het onderzoek, zoals het feit dat broer en zus werden verdedigd door dezelfde advocaat, aangesteld door de overheid. 

Meest gelezen