Videospeler inladen...

Doden bij rellen in Zimbabwe na verkiezingen

In de Zimbabwaanse hoofdstad Harare heeft de politie traangas ingezet om stenengooiende aanhangers van de oppositiepartij MDC te bedaren. Daarbij zijn minstens drie doden gevallen. President Mnangagwa roept op tot kalmte en geduld voor de officiële uitslag.

Nadat regeringspartij ZANU PF eerder vandaag een meerderheid van de zetels in het parlement heeft behaald, blijft het in Zimbabwe wachten op resultaten van de gelijktijdig gehouden presidentsverkiezingen. Nelson Chamisa, leider van oppositiepartij MDC (Movement for Democratic Change), riep zich op Twitter al uit als winnaar van de "popular vote". 

De officiële resultaten laten echter lang op zich wachten en de spanning stijgt. In de Zimbabwaanse hoofdstad Harare begeven aanhangers van Chamisa zich op straat en roepen "Wij willen onze resultaten". Elders breken rellen uit en wordt het hoofdkantoor van ZANU PF bekogeld met projectielen. De politie antwoordt met waterkanonnen en traangas om de gemoederen te bedaren.

Getuigen laten weten dat het leger zich mengt in de debatten. Ze bezetten belangrijke posities in de stad en een militaire helikopter vliegt over. In de straten zijn ook geweerschoten te horen. Bij het straatprotest zijn drie doden gevallen, meldt de politie. De oppositie veroordeelt het feit dat het leger met scherp heeft geschoten op manifestanten. Het is de eerste keer dat het leger optreedt in Harare sinds de afzetting van president Mugabe.

Wachten op een officiële uitslag

Verkiezingswaarnemers van de Europese Unie delen de mening dat de uitslag lang op zich laat wachten: "En hoe langer het duurt, hoe meer de verkiezingen aan geloofwaardigheid  verliezen." Een volledige uitslag wordt pas morgen verwacht omdat bij een aantal stembureaus onregelmatigheden werden vastgesteld. De verkiezingscommissie heeft tot vijf dagen na de verkiezingen van maandag om de resultaten vrij te geven.

Videospeler inladen...

Meest gelezen