Ringslang gespot in het Waasland

Inwoners van het Waasland houden de ogen maar beter open als ze op wandel gaan in De Klinge, want daar is een ringslang gespot. Gelukkig zijn ringslangen compleet ongevaarlijk.


"Hoe de slang in het Waasland is verzeild geraakt zal wel nooit duidelijk worden", zegt slangenkenner Bryan Minne. De ringslang per ongeluk kan zijn meegereisd met compost, kan in een wagen zijn gekropen van iemand die op vakantie was of werd door iemand meegenomen vanop een vakantiebestemming en hier vrijgelaten.

Inwoners moeten zich totaal geen zorgen maken, want de kans dat er in de buurt een populatie woont, is onbestaande. Ringslangen zijn herkenbaar aan hun grijze kleur en aan een gele of witte band om hun nek. Totaal ongevaarlijke dieren, die bovendien bij een confrontatie met mensen meteen proberen weg te vluchten.

"Of ze spelen dat ze dood zijn, zelfs als je hen oppakt. Ringslangen zijn wurgslangen, dus niet giftig en als ze toch zouden bijten, voel je dat amper. Je hebt meer last van een muggenbeet".

De ringslang in De Klinge was een halve meter lang, volwassen exemplaren kunnen tot twee meter worden. Ze voeden zich met onder meer muizen, kikkers en salamanders. "Niet met huisdieren, dus", zegt Bryan nog.

Ringslangen kan je deze tijd van het jaar actief zien 's ochtends vroeg tijdens het zonnen of in de late namiddag. Op het heetst van de dag verstoppen ze zich of zijn ze te vinden bij natuurlijke poelen. Mocht er iemand nog een ringslang zien, dan vraagt Bryan dit te melden via 0472 93 97 73.

 

 

kasto80

Meest gelezen