Videospeler inladen...

Steven Decraene: "O'Leary is nog niet van plan om de handdoek in de ring te gooien"

Het sociale conflict bij Ryanair raakt maar niet opgelost. Na het cabinepersoneel vorige week, zijn nu ook de Belgische piloten van plan het werk neer te leggen. En de onrust breidt uit. Niet alleen de Ieren en de Zweden doen met onze piloten mee, er zijn ook nog andere Europese landen waar de piloten aan staken denken. Luchtvaartspecialist Steven Decraene legt in "Terzake" uit waarom er toch heel wat nodig zal zijn om topman Michael O'Leary van z'n stuk te brengen.

"O'Leary is een straatvechter die altijd maar blijft dreigen. Dat is zijn tactiek", vertelt Steven Decraene. "Ryanair is de meest opportunistische luchtvaartmaatschappij, waarvoor alleen winst maken en groeien telt."

Volgens Decraene kan er alleen maar iets veranderen als alle vakbonden zich verenigen en over de Europese grenzen met acties komen. "Als de stakingsacties effect hebben op de boekingsresultaten en ook de politici beginnen zich te roeren, dan kan dat de aandeelhouders wakker schudden en dan wordt het voor O'Leary misschien moeilijk."

Maar passagiers vergeten snel. "Voor de klant telt nog altijd de goedkoopste vlucht naar Spanje. Dat zien we ook in de cijfers. In de maand juni steeg het aantal passagiers met 7 procent. De vluchten van Ryanair zitten ook voor 96 procent vol", zegt Decraene. "Op dit moment houdt O'Leary nog te veel van het gevecht en is hij nog niet van plan om de handdoek in de ring te gooien."

Meest gelezen