UHasselt maakt kleinste diamant ter wereld

Aan de universiteit van Hasselt hebben ze de kleinste diamant ter wereld gemaakt. De synthetische diamant is honderdduizend keer kleiner dan de breedte van een menselijk haar.

Zo'n kleine synthetische diamanten kunnen op heel wat manieren gebruikt worden, vertelt onderzoeker Jeroen Prooth van de UHasselt. "In coatings op ramen of glas, het zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden als beschermlaag op het scherm van onze smartphone."

Ook op drilboren worden nu al diamanten gebruikt. "Maar ook in de medische wereld zijn er toepassingen mogelijk. Zo er wordt ook onderzocht of ze niet gebruikt kunnen worden om cellen in 3D in beeld te brengen met een MRI."

Een gewone foto maken van de kleinste diamant is onmogelijk, hij is maar 500 nanometer groot. Je hebt dus een microscoop nodig om de synthetische diamant te zien. 

Meest gelezen