Vakbondsman: "Beledigingen van O'Leary maken Ryanair-personeel alleen maar bozer"

Er is nog geen oplossing in zicht voor het sociale conflict bij Ryanair. Topman Michael O'Leary dreigde er gisteren mee om jobs te verhuizen naar Polen. Maar die dreigementen zullen het personeel niet doen inbinden, zegt Koen Dries van de christelijke vakbond LBC. "De acties zullen eerder uitbreiden en verharden dan dat ze zullen stoppen."

O'Leary schuwde gisteren de harde taal niet. "Als we mensen hebben die enkel willen staken om te staken, dan mogen ze hun stakingen hebben, en dan zullen ze ondervinden dat er jobs en toestellen verhuisd worden", zei hij op een persconferentie, in een reactie op de staking van afgelopen week in verschillende Europese landen, waaronder België.

"Het zou eerder verrassend zijn mocht O'Leary verzoenende taal spreken, want hij is groot geworden met het schofferen en chanteren van overheden, klanten en personeel", reageert Dries. "Maar ergens leeft de hoop wel dat hij inziet dat het het voor het personeel meer dan genoeg is en dat hij beter aan tafel komt om een oplossing te zoeken."

"Hij leert niet dat hij moet overleggen met zijn personeelsleden. Hij hoopt blijkbaar dat mensen zullen stoppen met hun acties als hij ze beledigt, maar het omgekeerde is waar: ze worden bozer en bozer. Het risico bestaat eerder dat de acties zullen uitbreiden en verharden dan dat ze gaan stoppen. Als men zich nu laat afblaffen na alle inspanningen die men gedaan heeft, dan is het opnieuw 10 jaar kommer en kwel voor de werknemers."

Als men zich nu laat afblaffen na alle inspanningen, dan is het opnieuw 10 jaar kommer en kwel voor de werknemers.

Koen Dries (LBC)

Nieuwe acties

"De werknemers willen dat er een einde komt aan de sociale dumping en dat Ryanair de Europese minimumregels respecteert", zegt Dries. "O'Leary blijft denken dat hij boven de wetgeving staat en dat hij kan beslissen welk recht, welke lonen en welke sociale zekerheid van toepassing zijn op zijn werkgevers, maar daar zijn Europese richtlijnen en verordeningen voor."

Nog meer jobs verhuizen naar Polen -een dreigement van O'Leary- gaat ook niet zomaar, aldus de vakbondsman. "Het gaat niet om de nationaliteit van de mensen, maar over waar zij hun basis hebben. Als hij (O'Leary, red.) 100 Polen naar Charleroi haalt, dan zal hij die de Belgische lonen moeten betalen. Tenzij hij elke ochtend een vliegtuig laat overvliegen,maar dat zal nog duurder uitkomen, denk ik."

Over twee weken komen de vakbonden opnieuw samen voor overleg op Europees niveau. Volgens Dries kunnen er snel nieuwe acties volgen, zelfs deze vakantie nog. 

Beluister het gesprek met Koen Dries in "De ochtend":

Meest gelezen