Videospeler inladen...

Variabele rentevoet voor woonkrediet zit in de lift: "Het kan zeker de moeite lonen om het risico te nemen"

Steeds meer Belgen kiezen voor een woonkrediet met een variabele rentevoet. Dat blijkt uit een rondvraag van website Spaargids.be bij de grootbanken. 

De meerderheid van de mensen kiest nog steeds voor de zekerheid van een vaste rentevoet. Die is hoger, maar blijft hetzelfde voor 10 of 20 jaar. Een variabele rentevoet start lager, maar wordt om de 1, 3 of 5 jaar aangepast aan de nieuwe tarieven. Het houdt dus een risico in.

De variabele formule zit de laatste maanden opnieuw in de lift. In juni ging het bij marktleider BNP Paribas om 1 op de 5 leningen, bij Belfius zelfs om bijna 1 op de 3. KBC en ING geven geen cijfers, maar ook zij zeggen dat er meer interesse is in de variabele tarieven.

Ter vergelijking: in 2016 en 2017 koos zo'n 90 procent van de ontleners voor een vaste rentevoet, het gevolg van de lage rente rente op de financiële markten. "Iemand die leent aan een variabel tarief, start natuurlijk met een lagere rente. Het is ook wettelijk vastgelegd dat die rentevoet maximaal mag verdubbelen. Steeds meer kredietnemers zijn daarom bereid om het risico te nemen", zegt Brecht Coene van Spaargids.be.

Zelfs in het allerslechtste geval betaal je soms nauwelijks meer dan bij een vaste rentevoet.

Brecht Coene (Spaargids.be)

"Het kan zeker de moeite lonen. Zelfs in het allerslechtste geval, als de rente zou stijgen en de rentevoet zou verdubbelen, betaal je soms nauwelijks meer dan bij een vaste rentevoet. Het is het meest interessant voor wie leent op een kortere looptijd van 10 of 15 jaar. Voor wie leent op 20 of 25 jaar neemt het risico toe."

Voor de banken is het interessant om mensen naar de variabele rente te leiden, omdat het voor hen minder risico inhoudt. Als de rente stijgt, gaat het tarief mee omhoog. Bij een vaste rentevoet is dat niet het geval en zitten ze vast aan het tarief.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen