AFP or licensors

VS treft sancties tegen twee Turkse ministers voor vasthouden dominee

De Verenigde Staten hebben sancties uitgevaardigd tegen de Turkse ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Dat heeft het Witte Huis meegedeeld. De Amerikaanse sancties komen er omdat Turkije blijft weigeren om de Amerikaanse dominee Andrew Brunson vrij te laten. Turkije heeft de sancties van de Verenigde Staten scherp veroordeeld. 

De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, Suleyman Soylu en Abdulhamit Gul, worden gesanctioneerd omdat ze een belangrijke rol zouden hebben gespeeld in de arrestatie en detentie van de dominee. Hun activa in de VS worden geblokkeerd en Amerikaanse burgers mogen geen zaken meer met hen doen. "Wij vinden dat hij het slachtoffer is van een oneerlijke en onrechtvaardige behandeling door de Turkse regering", zo verklaarde woordvoerster Sarah Sanders.

Brunson zit sinds oktober 2016 in een Turkse cel op beschuldiging van "terrorisme" en "spionage". De zaak zet zware druk op de betrekkingen tussen Ankara en Washington. De Amerikaanse president Donald Trump en vicepresident Mike Pence dreigden de voorbije dagen al dat er zware sancties zouden komen indien de dominee niet vrijgelaten zou worden. Vorige week werd Brunson onder huisarrest geplaatst, maar dat was voor Washington niet voldoende.

Brunson werd in de nasleep van de mislukte coup van juli 2016 opgepakt. Hij riskeert tot 35 jaar cel. De Turkse regering acht de geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor die coup, en Brunson zou voor zijn netwerk hebben gewerkt, en voor de Koerdische PKK. President Recep Tayyip Erdogan had in het verleden een uitwisseling van Gülen, die in de Verenigde Staten in ballingschap is, tegen Brunson voorgesteld.

AFP or licensors

Ankara veroordeelt sancties van VS tegen twee Turkse ministers fel

Turkije heeft de sancties van de Verenigde Staten tegen twee Turkse ministers scherp veroordeeld. Het eist van de VS terug te komen op zijn beslissing. Turkije protesteert "nadrukkelijk" tegen de sancties, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara. "We roepen het VS-bestuur op afstand te nemen van deze beslissing."

De beslissing zal de pogingen om de betrekkingen te verbeteren "grote schade" toebrengen. Turks buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu schreef op Twitter dat de VS-sancties niet zonder gevolgen zullen blijven.

Meest gelezen