In slechts enkele uren verlost van wespenallergie door nieuwe behandeling in UZA

Elk jaar behandelt het Universitair Ziekenhuis Antwerpen in Edegem zo'n 50 patiënten die allergisch reageren na een wespensteek. Voor hen is er nu een nieuwe, snellere behandeling mogelijk. Ze hoeven niet meer te overnachten in het ziekenhuis.

2,5 uur

Mensen die allergisch zijn voor wespengif kunnen zich al jaren laten behandelen. Ze krijgen dan immunotherapie. Dat betekent dat ze beetje bij beetje wespengif krijgen ingespoten tot hun lichaam er uiteindelijk beter tegen kan.

Bij een eerste behandeling werd je tot nu toe altijd 3 tot 5 dagen opgenomen in het ziekenhuis. Maar als eerste ziekenhuis in ons land biedt het UZA nu een behandeling aan die maar 2,5 uur duurt.

Meteen beschermd

"De nieuwe methode is even efficiënt", vertelt professor Didier Ebo, allergoloog in het UZA. "Dankzij deze snellere methode hoeven de patiënten niet meer te blijven slapen in het ziekenhuis. Bovendien zijn ze al na enkele uren beschermd tegen wespengif." 

Door de immunotherapie heeft iemand die allergisch is voor wespengif nog maar 1 kans op 100 om ook echt een allergische reactie te krijgen na een steek. Zonder behandeling is dat 1 op 2. 

Niet panikeren

Tot slot geeft professor Didier Ebo nog het advies om wespen gewoon met rust te laten. "Paniek is de slechtste raadgever. Laat die dieren gewoon met rust, en begin er zeker niet naar te slaan of te wapperen."

"En wat je al zeker niet moet doen, is beginnen te hyperventileren. Want als je je mond open houdt, en zo'n wesp vliegt naar binnen, dat maak je liever niet mee."

 

Meest gelezen