Videospeler inladen...

Zeeuwse mosselseizoen start: iets kleinere maar goed gevulde mosselen

In het Nederlandse Yerseke is het Zeeuwse mosselseizoen vandaag officieel begonnen. Dat is vijf weken later dan de voorbije jaren. De mosselen zijn dit jaar iets kleiner en waarschijnlijk iets duurder, maar ze zijn wel van goede kwaliteit, zo is te horen bij de Nederlandse mosselveiling.

Vandaag zijn de eerste Zeeuwse mosselen bovengehaald in de Oosterschelde. De bodemcultuur-mosselen zijn dit jaar vijf weken later dan de afgelopen jaren. "Dat komt omdat het een natuurproduct is", zegt Tilly Sintnicolaas van het Nederlandse mosselbureau. "De levenscyclus van de Zeeuwse mossel is twee jaar. In het begin heeft deze mossel een groeiachterstand opgelopen. Dat probeert ze nog in te halen maar dat lukt niet helemaal. De natuur is soms vroeg en soms wat later."

Nog volgens Sintnicolaas is de kwaliteit uitstekend: "We starten dit jaar met een mooi gevulde Zeeuwse mossel. Er zit meer dan 30 procent mosselvlees in de schelp." 

Er zullen dit jaar minder mosselen dan normaal beschikbaar zijn, maar het Nederlandse mosselbureau zegt dat er zeker genoeg zijn om de markt te bevoorraden.  De prijs van de Zeeuwse mosselen zal  daarom waarschijnlijk iets hoger zijn.

Moules-frites

In de Belgische restaurants aan de kust en elders zijn mosselen al een tijdje te krijgen, maar ofwel waren dat mosselen van de hangcultuur, ofwel waren dat Duitse.

Het aandeel van de Zeeuwse mosselen dat naar België gaat is het grootst. "65 procent van onze mosselen gaat naar onze zuiderburen", zegt Sintnicolaas. "Belgen hebben altijd veel goesting voor mosselen. Het zit daar echt in de eetcultuur. Mosselen-friet, dat hoort bij de Belg. Die zijn daar ook een beetje fier op. Het is echt een product van België."

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen