Videospeler inladen...

Zimbabwe: ZANU PF haalt absolute meerderheid in parlement

De eerste officiële resultaten van de parlementsverkiezingen in Zimbabwe zijn bekend. Regeringspartij ZANU PF haalt 109 zetels, oppositiepartij MDC haalt 41 zetels. 

Het waren de eerste verkiezingen zonder oud-president Mugabe, die eind vorig jaar moest opstappen. Gisteravond hadden de twee grootste partijen, ZANU PF van president Emmerson Mnangagwa én MDC van Nelson Chamisa de overwinning uitgeroepen. Maar nu zijn de officiële resultaten gedeeltelijk bekend. De kiescommissie zegt dat ZANU PF 109 zetels binnenrijft, de MDC haalt er 41. Er moeten nog 58 zetels worden toegewezen. 

De opkomst bij de verkiezingen was vrij hoog, met 75 procent. Tegelijk met deze parlementsverkiezingen waren er ook presidentsverkiezingen. Zittend president Mnangagwa claimde gisteren de overwinning, maar ook zijn tegenstander, oppositieleider Chamisa.

 

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen