Videospeler inladen...

Zweedse politie jaagt op dieven van kroonjuwelen die met motorboot gevlucht zijn

De Zweedse politie jaagt met man en macht op dieven die twee koningskronen en een zogenoemde rijksappel (een gouden bol met kruis) gestolen hebben uit de kathedraal van Strängnäs. Een getuige zag hoe twee mannen in een motorboot sprongen en gas gaven. De diefstal doet als het ware denken aan de actiefilm "The Italian job".

Het gaat om juwelen uit de 17e eeuw van koning Karel IX en zijn echtgenote Christina. De koninklijke kronen en rijksappel werden samen met Karel begraven in 1611 in de kathedraal van Strängnäs. Later werden de juwelen uit de tombe gehaald en tentoongesteld, onder meer in de kathedraal.

Een getuige uit de buurt zag twee mannen rennen en in een motorboot springen om vervolgens tegen hoge snelheid weg te varen. Vermoedelijk waren dat de dieven.

De Zweedse politie zette zelf boten, auto's en een helikopter in, maar kon de daders nog niet inrekenen. Ze rekent op de alertheid van de bevolking om bruikbare tips door te geven.  De koninklijke juwelen zouden van nationaal belang en dus van "onschatbare waarde" zijn.  (lees verder onder foto)  

bron: Zweedse politie

"The Italian job" (2003)

Via het water kunnen de dieven verschillende kanten uit: naar Mälaren, Köping of Arboga in het westen, maar evengoed naar Västeras, Eskilstuna of hoofdstad Stockholm in het oosten. De diefstal doet een beetje denken aan de actiefilm "The italian job" uit 2003 met Mark Wahlberg en Edward Norton waarbij doorgewinterde criminelen een kluis met goud in Venetië kraken.  De spectaculaire speedboatachtervolging won zelfs een prijs.    

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen