Opening van de snelweg tussen Albanië en Kosovo.
AP2011

Albanië opent grenzen met Kosovo

 Albanië gaat zijn grenzen openen met Kosovo, dat nog bijna uitsluitend bewoond wordt door etnische Albanezen. Dat berichtten media in Pristina. Het besluit van de Albanese premier Edi Rama zou begin volgend jaar in voege treden. Eerder voegden Albanië en Kosovo al de douaneautoriteiten aan hun grensovergangen samen.

Kosovo riep in februari 2008 eenzijdig zijn onafhankelijkheid uit. Servië laat echter nog altijd zijn aanspraken gelden op zijn voormalige provincie.

Belgrado ziet het openen van de grenzen als een eerste stap in het totstandbrengen van een Groot-Albanië. Dat zou volgens aanhangers van het idee behalve Albanië en Kosovo ook delen van Macedonië, Montenegro, Griekenland en Servië omvatten. Plannen in die richting worden in Europa en de Verenigde Staten strikt verworpen.

Meest gelezen