Videospeler inladen...

Apple is 1.000 miljard dollar waard

De Amerikaanse firma Apple is het eerste privébedrijf dat op de beurs van New York de historische waarde van 1.000 miljard dollar haalt. De prijs van een Apple-aandeel bedraagt nu 207,05 dollar.

Historisch moment, tien voor zes in de vooravond, op de beurs van Wall Street (New York). 1.000 miljard dollar, dat is de waarde van Apple als je alle verhandelde aandelen samentelt. Apple is het eerste privébedrijf dat de drempel van 1.000 miljard dollar overschrijdt.

Lucky miss Fenn

Donna Fenn, een Amerikaanse vrouw die weinig of niets van economie afwist, kocht eind 1985 op aanraden van een kennis Apple-aandelen. Ze betaalde welgeteld 39 dollarcent per aandeel. Mevrouw Fenn verhandelde haar Apple-aandelen nooit meer na die dag. De waarde van haar aandelen is in 33 jaar met meer dan 50.000 procent gestegen. Niet slecht geboerd, mevrouw Fenn.... Het verhaal van Donna Fenn is relatief uniek, omdat, eind jaren 90, Apple even met het bankroet flirtte. Wie toch koppig bleef geloven in het succesverhaal dat Apple zou worden, heeft dus goed gespeculeerd. (zie video hieronder)

Videospeler inladen...

Steve Jobs wel degelijk The Man

De ommekeer, toen het fout dreigde te lopen, was de terugkeer van oprichter Steve Jobs naar Apple. Jobs had de naam "Apple" op 1 april 1976 laten registreren. In 1985 had Jobs er genoeg van. Toen het falikant dreigde af te lopen met "zijn" bedrijf kwam hij in 1997 terug. En met die terugkeer begon pas het échte succesverhaal van het bedrijf.  

In augustus 2012 bereikte Apple een beurswaarde van ruim 630 miljard dollar. Ook dat was toen een record. Apple veegde daarmee het vorige record, dat op naam stond van Microsoft, van de tabellen. Toch zakte de waarde van het aandeel een jaar later. Om er in 2015 weer bovenop te komen. Toen klokte de totale beurswaarde af op 700 miljard dollar. Vandaag werd dan die historische mijlpaal, 1.000 miljard dollar, overschreden.

VIDEO: Van Droogenbroeck: "Bijna alle grote technologiereuzen hebben de wind in de zeilen"

Videospeler inladen...

Meest gelezen