Mikaela Bennett

BBC past cast aan: Maria uit “West Side Story” was niet Latina genoeg

De actrice die Maria zou vertolken in "West Side Story", de musical van Leonard Bernstein, wordt vervangen, na kritiek dat een blanke vrouw beter geen Puertoricaanse speelt. Componist Leonard Bernstein staat volop in de kijker. Hij werd 100 jaar geleden geboren.

“Whitewashing”, dat was het oordeel over Sierra Boggess, de actrice die Maria zou spelen in de BBC Proms-productie van “West Side Story”. Die rol had ze al voor haar rekening genomen in 2012, maar nu was er veel kritiek van mensen die vonden dat de rol van Maria, een Puertoricaanse, bij voorkeur niet meer door een blanke actrice wordt gespeeld.

De actrice toonde begrip en gooide de handdoek in de ring. Haar plaats wordt ingenomen door sopraan Mikaela Bennett. Bennett is een Canadese. Of ze Spaanse roots heeft, is niet bekend. Volgens de BBC is ze "geschikt voor de rol". De uitvoering is gepland voor 11 augustus in de Royal Albert Hall in Londen.

100 jaar Leonard Bernstein

De musical "West Side Story" staat weer helemaal in de belangstelling. Op 25 augustus wordt de 100e geboortedag van componist Leonard Bernstein herdacht. In de historische, onder tien Oscars bedolven, verfilming van Jerome Robbins en Robert Wise uit 1961 werd Maria vertolkt door Natalie Wood. Zij sprak wel met een zwaar Spaans accent, maar was geen Latina.  

“West Side Story” is losjes gebaseerd op "Romeo en Julia" van Shakespeare en gaat over de verboden liefde tussen Tony en Maria, tegen de achtergrond van rivaliserende straatbendes in New York: de blanke Jets tegenover de Puertoricaanse Sharks.

Steven Spielberg werkt aan een grootschalige filmremake van "West Side Story" en zoekt specifieke Latino- en Latina-acteurs.  

Regisseur Ivo Van Hove en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker gaan een nieuwe versie van de musical op de bühne brengen. Die zou in februari 2020 te zien zijn op Broadway in New York. 

Componist en dirigent

Leonard Bernstein was een van de belangrijke componisten van onze tijd. Behalve “West Side Story” schreef hij ook de musical “On the town” en de opera “Candide”. In zijn muziek klinken zowel zijn joodse en Russische roots als ook een dosis jazz door. Zijn "Symfonie Nr 3" heet bijvoorbeeld “Kaddish”, het joodse gebed voor de overledenen. En volgens Bernstein is “jazz de gemeenschappelijke noemer van alle Amerikaanse muziek”. Hij componeerde orkestwerk, kamermuziek, vocale werken en ook filmmuziek voor "On the Waterfront".

Bernstein was ook een getalenteerd dirigent. Op Kerstmis 1989 zag de hele wereld hem in Berlijn de 9e Symfonie van Beethoven dirigeren, een maand nadat de Berlijnse Muur was gevallen. Bernstein zou een jaar later, in oktober 1990, overlijden.  De Belgische componist en dirigent Dirk Brossé was ooit in de leer bij Bernstein.

Meest gelezen