AFP or licensors

Bemba dient kandidatuur in bij kiescommissie

Voormalig Congolees vicepresident Jean-Pierre Bemba heeft zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen in Congo ingediend bij de onafhankelijke verkiezingscommissie (CENI). Dat melden verschillende lokale media. De presidentverkiezingen in Congo zijn gepland voor 23 december 2018.

Bemba trok met een escorte naar de onafhankelijke nationale kiescommissie (CENI) waar hij werd ontvangen door voorzitter Corneille Nangaa.

Bemba keerde gisteren na elf jaar terug naar Congo. Vorige maand werd hij in een verrassende uitspraak van het Internationaal Strafhof in beroep vrijgesproken voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid die zijn militie volgens de aanklacht vijftien jaar geleden had begaan in de Centraal-Afrikaanse Republiek. In 2008 werd hij opgepakt in Sint-Genesius-Rode. In eerste aanleg was hij tot 18 jaar celstraf veroordeeld.

De termijn voor het indienen van kandidaturen voor de presidentverkiezingen loopt af op 8 augustus.

De Congolese autoriteiten weigeren intussen een andere opposant in ballingschap, Moïse Katumbi, terug te laten keren naar Congo. Dat maakte Katumbi bekend. Katumbi wil zijn kandidatuur indienen voor de presidentsverkiezingen in Congo voor de deadline van 8 augustus.

De ex-gouverneur van Katanga, die vervelde van bondgenoot van president Joseph Kabila tot rivaal, moest terugkeren vanuit Johannesburg naar zijn bastion Lubumbashi met een privéjet. De burgemeester van Lubumbashi, Ghislain Robert Lubara, antwoordde negatief op een vraag van Katumbi-aanhangers om dat toe te laten.

Meest gelezen