Videospeler inladen...

Burgemeester Zeebrugge wil meer agenten tegen stijgend aantal transmigranten

De burgemeester van Brugge, Renaat Landuyt (SP.A), vraagt meer hulp van de federale overheid tegen het stijgend aantal transmigranten in zijn deelgemeente Zeebrugge. De migranten zoeken daar een manier om in Groot-Brittannië te geraken. Vorige maand werden er honderden van hen opgepakt in Zeebrugge. Dat is bijna dubbel zoveel als vorig jaar.  

"We hebben twee agenten te paard die we krijgen, de zeevaartpolitie die doet ook z'n best maar zit op z'n tandvlees en ondertussen horen we niks van de federale politie", zegt Landuyt.

Vorige maand pakte de scheepvaartpolitie 328 transmigranten op in Zeebrugge. Dat is bijna dubbel zoveel als in juli vorig jaar.

"We doen elke twee weken een grote actie", zegt Landuyt, "maar bij de gesloten instellingen is er ook tekort aan plaatsen om zij die echt uitgewezen kunnen worden, langer te kunnen vasthouden. Mijn vraag is dan ook om meer plaatsen te krijgen."

Jambon: "We hebben politie-inzet in West-Vlaanderen verhoogd"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laat weten dat hij begrip heeft voor de zorgen van de West-Vlaamse burgemeesters. Volgens Jambon heeft hij de politie-aanwezigheid in West-Vlaanderen verhoogd tijdens de zomer.

Juli en augustus zijn sowieso drukke maanden voor de politie in West-Vlaanderen, door de vele toeristen die afzakken naar de kust. "Daarom hebben we beslist om tijdens de zomervakantie de federale capaciteit van het interventiecorps West-Vlaanderen tijdelijk te verhogen."

De minister zegt ook dat als de burgemeester van Brugge vindt dat die capaciteit niet volstaat, hij altijd om extra steun kan vragen. Dat zou nog niet gebeurd zijn.

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen