AP2009

Concertgebouworkest Amsterdam: dirigent Gatti ontslagen na #MeToo-beschuldiging

In Nederland is chef-dirigent Daniele Gatti ontslagen nadat vrouwelijke musici hadden getuigd over wangedrag.

Daniele Gatti was sinds 2016 chef-dirigent van het prestigieuze Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Vorige week verscheen een artikel in The Washington Post waarin twee zangeressen hem beschuldigden van grensoverschrijdend gedrag. Dat gebeurde in 1996 en in 2000. Eén zangeres meldt dat Gatti haar betastte en probeerde te kussen in een kleedkamer in Chicago en een andere sopraan vertelt een soortgelijk verhaal uit Bologna. 

"Vertrouwen onherstelbaar beschadigd"

Maar intussen zijn nog getuigenissen opgedoken uit Nederland. Het Concertgebouworkest maakte bekend dat een aantal vrouwelijke collega’s  "ervaringen met Gatti heeft gemeld die ongepast zijn, gezien zijn positie als chef-dirigent. Dit heeft gezorgd voor een onherstelbare beschadiging van het vertrouwen tussen het orkest en de chef-dirigent."

Dirigent Daniele Gatti is ontslagen; de geplande concerten gaan door met andere dirigenten. Aan de krant The Washington Post zei Gatti dat hij verrast was door de beschuldigingen. "Elke keer dat ik iemand heb benaderd, deed ik dat in de volle overtuiging dat de interesse wederzijds was. Dit zijn gebeurtenissen van lang geleden, maar als ik iemand heb gekwetst, bied ik daarvoor oprecht mijn excuses aan."

Intussen heeft Gatti zijn advocaten gevraagd zo nodig juridische stappen te ondernemen om zijn reputatie te beschermen. De dirigent spreekt nadrukkelijk alle beschuldigingen tegen en spreekt van een "lastercampagne".

Beluister hieronder Mark Janssens van Klara, kenner van klassieke orkesten, in "De wereld vandaag" op Radio 1, waarom de zaak Gatti opzienbarend is. "Het Concertgebouworkest heeft heel snel beslist om Gatti weg te sturen, wellicht om gezichtsverlies te vermijden," zegt Janssens.

Een bom die inslaat. Het Concertgebouworkest is een van de drie toporkesten van de wereld.  

Ook andere dirigenten overschreden de grens

#MeToo, de wereldwijde beweging waarbij vrouwen seksueel misbruik aan de kaak stellen, begon in de filmindustrie, maar heeft intussen ook de klassieke muziek bereikt. James Levine, dirigent van het orkest van de Metropolitan Opera in New York, werd in maart ontslagen wegens grensoverschrijdend gedrag jegens tienerjongens. En Charles Dutoit nam ontslag als dirigent van het Royal Philharmonic Orchestra in Londen, nadat hij door zes vrouwen was beschuldigd.

Anderzijds kwam de wereldberoemde Zweedse sopraan Anne Sofie von Otter eerder deze week naar buiten met het verhaal van haar man, theaterregisseur Benny Fredrikson. Hij pleegde in maart zelfmoord, na beschuldigingen van seksueel wangedrag. Na onderzoek bleken de aanklachten niet te kloppen. 

Meest gelezen