Videospeler inladen...

Franse vrouw die op straat werd geslagen, wil online getuigenissen van intimidatie verzamelen

Een vrouw die op klaarlichte dag op straat in Parijs een slag in het gezicht krijgt: de beelden waarin studente Marie Laguerre werd belaagd door een man die eerst seksuele toespelingen had gemaakt, lokten een golf van geschokte reacties uit. Laguerre blijft niet bij de pakken zitten en roept lotgenoten van seksuele intimidatie op om hun verhaal anoniem te delen via haar gloednieuwe website: "Nous tous harcelement". Vrij vertaald: "we worden allemaal geïntimideerd".

De website "Nous tous harcelement" staat sinds gisteren online. Wie een verhaal over intimidatie wil delen, kan via de website van Marie Laguerre zijn verhaal kwijt. De anonieme getuigenissen worden verzameld op een gelijknamige Facebookpagina "#NousToutesHarcèlement". "Het kan gaan om incidenten op straat, op het werk, of in de privésfeer. De anonimiteit zal vrouwen aansporen om vrijuit hun verhaal te delen", aldus Laguerre.

Laguerre werd zelf voluit in het gezicht geslagen op straat in Parijs, nadat ze een man had gevraagd om te stoppen met seksuele toespelingen te maken. "Hij vond het nodig om zich met vuile commentaren, geluiden en gefluit tot me te richten. Ik liet een "ta gueule" (houd je bek, nvdr) ontsnappen, en dat stond hem niet aan. Nadat hij een asbak naar mijn hoofd had gegooid, keerde hij op zijn stappen terug en sloeg hij me", zo beschreef Laguerre het incident op haar Facebookpagina.

Een bewakingscamera op het terras van het café waarvoor Laguerre werd aangevallen, filmde alles. Sinds Laguerre de beelden deelde op haar Facebookpagina krijgt ze naar eigen zeggen berichten uit de hele wereld, van vrouwen die iets gelijkaardigs hebben meegemaakt en hun verhaal willen delen. Ook wordt ze gecontacteerd door mannen die het geweld veroordelen en hun steun uitspreken. Het incident kreeg ook veel media-aandacht in Frankrijk en daarbuiten. Daarmee wil Laguerre "een boodschap uitdragen om dingen te verbeteren, want intimidatie van vrouwen is een wereldwijd probleem."

Meest gelezen