Nicolas Maeterlinck

Gedetineerden maken broeken voor cipiers

De cipiersvakbonden klagen al langer over een tekort aan uniformen. Vooral de blauwe broeken zijn moeilijk te krijgen.  Een tijdje geleden ging ook nog eens een leverancier van de uniformbroeken failliet waardoor het kledingtekort erg nijpend werd: meer dan 30.000 uniformbroeken zijn er nodig. En die maken gedetineerden nu. Dat schrijft De Tijd.

Het tekort aan uniformstukken sleept al jaren aan.  Maar door het faillissement van een leverancier moeten cipiers nog langer wachten op nieuwe broeken. Justitie heeft al nieuwe aanbestedingen opgestart, maar ook de Regie voor de Gevangenisarbeid is ingeschakeld.  Die dienst doet een beroep op de confectieateliers in de gevangenissen van Oudenaarde en Bergen.  Daar hebben ze veel naaimachines en gedetineerden worden nu ingezet om de 30.000 à 35.000 uniform- en interventiebroeken te maken.

De gedetineerden die de broeken maken, krijgen de hulp van een privé-bedrijf. Ze hebben ervaring met strijken, het stikken van etiketten en eenvoudig naaiwerk, maar voor het maken van broeken hebben ze gespecialiseerde technische ondersteuning nodig.

Er zijn al 5.000 broeken klaar. Hopelijk volgt de rest dit jaar nog is te horen bij het Gevangeniswezen.

Gedetineerden maken nu 30.000 à 35.000 uniformbroeken. Er zijn al 5.000 broeken klaar.  

Kathleen Van De Vijver, woordvoerster Gevangeniswezen

Meest gelezen