Videospeler inladen...

Giftige blauwalgen ook gevonden in kanaal Gent-Oostende

In de zone vanaf Beernem tot Brugge zijn in het kanaal blauwalgen aangetroffen. Dat bevestigen laboresultaten van de Vlaamse Milieumaatschappij. Contact met besmet water kan schadelijk zijn voor mens en dier. Landbouwers mogen er niet langer water capteren en een aantal watersporten zijn verboden.

Gisteren waren er ook al blauwalgen gevonden in het kanaal Roeselare-Leie en in de reien in de Brugse binnenstad. "Op bevaarbare waterwegen is het eerder uitzonderlijk dat het fenomeen optreedt", zegt Claudia Van Voren van de Vlaamse Waterweg. "We zien het meer in stilstaand water. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de droogte. Daardoor houden wij het water in kanalen zo lang mogelijk op en zit er dus minder stroming op onze waterlopen."

Blauwalgen – of cyanobacteriën – zijn bacteriën die leven in zoet water en die eruitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden toxische stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. "Contact door met blauwalg besmet water kan huidirritatie veroorzaken", zegt Van Voren. "Bij inname kan het zelf leiden tot hoofdpijn en aantasting van het zenuwstelsel."

Ook het besproeien van gewassen kan gevolgen hebben aangezien de toxische stoffen lange tijd op de gewassen aanwezig kunnen blijven. Daarnaast kan de verstuivingswolk bij besproeiing ook hinderlijk zijn voor omwonenden. De aanwezigheid van potentiële giftige bacteriën in het kanaalwater werd bevestigd door de laboresultaten. 

De Vlaamse Waterweg neemt uit voorzorg verschillende maatregelen die gelden op het kanaal tussen Beernem en de Dampoortsluis in Brugge. Landbouwers mogen er geen water meer capteren om gewassen te sproeien of om dieren drinken te geven. Een aantal vormen van recreatie zijn er ook verboden. Het gaat om kajakken of kanovaren, vissen, waterski of wakeboarden. Zwemmen is altijd verboden in het kanaal. Pleziervaart blijft wel toegelaten.

Het is erg moeilijk om te voorspellen hoelang de bacteriën in het water aanwezig zullen blijven. Dit is vooral afhankelijk van de weersomstandigheden en de stroming van het water. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is alvast niet zinvol. De Vlaamse Waterweg en de Vlaamse Milieumaatschappij volgen de situatie op de voet en nemen regelmatig nieuwe stalen voor bijkomend onderzoek.

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen