Grootste onderwater­filmstudio van Europa komt in... Vilvoorde

In Vilvoorde is vlak bij het station de bouw van de grootste onderwater­filmstudio van Europa aan de gang. Die zal gebruikt kunnen worden voor de opnames van films waarin waterscènes zitten. Tegen begin volgend jaar zou de studio klaar moeten zijn en in gebruik gaan.

In de Fabriekstraat vlakbij het station van Vilvoorde is de bouw van het filmstudiocomplex, met de grootste onderwaterfilmstudio van Europa, volop aan de gang. De filmstudio's behoren toe aan Lites, een bedrijf dat filmapparatuur verhuurt aan filmproducties.

Wim Michiels, CEO van Lites, is zelf cameraman voor filmproducties met scènes onder water. Hij merkte dat de filmopnames steeds veel tijd en werk in beslag namen, omdat er nog zoveel computer aan te pas kwam om alles realistisch te laten lijken. Met de onderwaterstudio wil Michiels opnames onder water vergemakkelijken.

Internationale films

"De studio is gericht op internationale waterfilmproducties", vertelt Michiels. "Er is een waterbassin van 9 meter diep met een oppervlakte van 480 m², maar als dat niet groot genoeg is, kunnen we ook de hele studio gewoon onder water zetten, zodat we een wateroppervlakte krijgen van 1250 m². Daarin kunnen we zowel op het water als onder water filmen."

Het waterbassin is bovendien verwarmd, waardoor het hele jaar door onderwateropnamen gemaakt kunnen worden. Er kunnen ook heel wat special effects toegepast worden op de opnames. "Er is speciale verlichting, waardoor we verschillende weersomstandigheden kunnen simuleren. We kunnen het zowel bewolkt of net heel zonnig laten lijken. Met één druk op de knop kunnen we ook golven tot één meter hoog creëren. Ook de look van het water kan veranderd worden. Het kan bijvoorbeeld troebel gemaakt worden, om een vuile rivier voor te stellen", aldus Michiels.

Naast de onderwaterfilmstudio worden er ook gewone "droge" filmstudio's gebouwd. Op die manier kan in theorie een volledige film opgenomen worden in Vilvoorde.

Mysterieuze grote klant

De nieuwe onderwaterfilmstudio zou de meest geavanceerde en grootste studio van Europa zijn. Op 2 januari 2019 zou de studio klaar moeten zijn, want dan krijgt Lites zijn eerste klant. Wie het is, wilde Wim Michiels nog niet vertellen, maar het zou een "grote, Europese filmproducent zijn".

Meest gelezen