AFP or licensors

Hitte legt handgranaten en mijnen droog in Duitsland

De aanhoudende droogte leidt tot een historisch lage waterstand van de rivier de Elbe in Duitsland. Dat bracht op vijf verschillende plekken munitie uit de Tweede Wereldoorlog naar boven, zo meldt de Duitse politie.

In de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt vonden wandelaars de afgelopen dagen handgranaten, mijnen en andere explosieven op vijf verschillende plekken in de Elbe. Door de aanhoudende hitte staat die rivier op een historisch laag peil waardoor munitie uit de Tweede Wereldoorlog bloot kwam te liggen. De munitie kwam waarschijnlijk in de rivier terecht op het einde van de oorlog, toen men zich van de wapens probeerde te ontdoen.

De Duitse politie waarschuwt dat de explosieven na al die jaren nog steeds een gevaar kunnen vormen en dat voorbijgangers dus voorzichtig moeten zijn. Terwijl de buitenkant vaak volledig is doorgeroest, vormen sedimenten een nieuwe korst rond de explosieven, waardoor de binnenkant gevaarlijk blijft. 

Bij de stad Maagdenburg heeft de rivier de Elbe bijna haar laagste peil ooit bereikt. Alleen in 1934 stond het water lager, toen het peil slechts 34 centimeter mat. 

Meest gelezen