Videospeler inladen...

Vlamingen in Spanje en Portugal: "Om het half uur de kleding volledig nat maken"

Niet alleen in eigen land komt er opnieuw een hittegolf opzetten. Ook Spanje en Portugal krijgen vanaf dit weekend af te rekenen met uitzonderlijk hoge temperaturen die kunnen oplopen tot meer dan 45 graden. Vlamingen die ter plekke zijn, vertellen hoe zij omgaan met de hitte.

"De hitte die ons de volgende dagen te wachten staat, is ongewoon, zelfs voor dit deel van Spanje", zegt Yvan Callebaut in Malaga. "Aanhoudende terralwinden zorgen voor zeer warme lucht uit het binnenland. Dagelijks zijn er brandhaarden, gelukkig allemaal snel onder controle door de ervaring van de Spaanse Bomberos, die het vuur te lijf gaan met mankracht, helikopters en blusvliegtuigen."

Ludo Aerts in Malaga vindt dat we een heel normale zomer meemaken. Overdag maxima tot 34 graden en 's nachts 22 graden. "In alle publieke gebouwen is er airco en er is geen watertekort. Niemand klaagt hier over de warmte. Men is het gewoon en erop voorzien."

Camille Smeyers die met de motorhome onderweg is in Spanje ziet het minder zitten. "Vandaag zijn we wat gaan fietsen, maar het was veel te heet. De airco is onze motorhome kan het niet aan. Wat staat ons nog te wachten?"

Ook in Barcelona is het erg warm. Guido Van Oevelen is er om te babysitten, maar het is te warm om de kinderen op dit speelpleintje te laten schommelen. "Een leuk speelpleintje midden in de stad, volledig verlaten. 's Nachts zakt de temperatuur niet onder de 30 graden."

Het is overigens niet overal even warm, zegt Jos Borteel. "Even redelijk blijven aub. Wij zitten in Javea ( Costa Blanca ). De temperatuur is nu om 17 uur 29,1 graden. Het is inderdaad zeer warm in bepaalde streken maar dat wil niet zeggen dat het overal meer dan 40 graden is." Ook aan het meer van Vinuela (Malaga) is het voorlopig niet warmer dan normaal, zegt de familie Vanneste-Neirinck.

Portugal

Ook in Portugal worden recordtemperaturen verwacht, al was het weer de afgelopen maanden niet zo schitterend. "Na een bijzonder matig voorjaar en zelfs een ronduit slechte maand juli is het hier eindelijk zomer", zegt Luc Smeets, die 30 kilometer ten zuiden van Lissabon woont.

"Het is hier vandaag zeer warm, 40 graden, maar het is te doen door een aangenaam windje. In het binnenland mag je nu niet zijn. De extreme warmte kan zeer veradelijk zijn. Gelukkig zakt de temperatuur 's nachts tot 23 graden."

VIDEO: "Het is warm", laat Jef Sabo ons weten vanuit Portugal

Videospeler inladen...

Hannes Willaert maakt met drie scoutsvrienden een roadtrip doorheen Portugal. "Momenteel zitten wij aan de zuidkust, maar morgen  trekken we  verder naar Beja, waar het een dikke 43 graden zal zijn.

"Ik woon op een boerderijtje, 350 meter boven de zeespiegel, in Centraal Portugal, niet ver van de Spaanse grens", zegt Rudi Henri. "Deze namiddag steeg het kwik bij ons in de schaduw tot 47 graden. De lucht is "troebel", er is veel stof uit de Sahara, en het is bijna windstil."

"Een simpele remedie om af te koelen, is kleding volledig nat maken. Ik draag een lange broek en een hemd met lange mouwen. Ik heb een paar natuurlijke waterbronnen en daar ga ik om het half uur mij volledig in onderdompelen. Door de lage luchtvochtigheid (rond 25%) en de extreme hitte verdampt het water heel snel en de verdamping onttrekt veel warmte aan het lichaam. Bij deze temperaturen moet je dit om het half uur herhalen."

Zelfs aan de kust kan het soms heel warm zijn. "Wij zijn aan de kust in de Alentejo, in Porto Covo", zegt Michel Derweduwen. "Rond de middag was het 44 graden, maar nu gezakt is de temperatuur gezakt naar 35  met wat  lage bewolking en een beetje wind uit Z."

"Wij zijn met ons gezin op rondreis tussen Lissabon en Porto", zegt Koen Colpaert." We zijn momenteel in Setúbal, en het is hier ruim 40 graden. In volle zon is het heel warm, daarom zoeken we het water op. Ook de "locals" vinden het nu té warm. Je ziet hier mensen met kledij in het water springen, de standjes met mineraal water doen gouden zaken. Morgen trekken we naar Coimbra. Daar voorspellen ze 45 graden. We zijn benieuwd.

Ook in Portugal is het niet overal even warm. "In de Algarve (zuiden) is het warm, maar niet zoals in de rest van Portugal. Het is nu 34 graden", schrijft Luc Dedeyne.

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen