Videospeler inladen...

President Mnangagwa wint de verkiezingen in Zimbabwe

In Zimbabwe heeft president Emmerson Mnangagwa de presidentsverkiezingen gewonnen. Hij behaalde 50,8 procent van de stemmen, oppositieleider Nelson Chamisa 44,3 procent. De oppositie spreekt van fraude en zal de resultaten aanvechten.

Emmerson Mnangagwa mag het ambt behouden dat hij kreeg na de staatsgreep tegen zijn voorganger Robert Mugabe. Hij heeft meer dan de helft van de stemmen, en dus is er geen tweede ronde nodig, zegt de kiescommissie. 

De verkiezing maandag was historisch, omdat het de eerste verkiezingen waren zonder de 94-jarige Robert Mugabe. Hij was bijna vier decennia aan de macht. Staatshoofd Mnangagwa noemt zijn overwinning een nieuwe start en roept op tot eenheid, om samen te bouwen aan een nieuw Zimbabwe. (lees voort onder foto) 

AFP or licensors

Maar de angst is groot dat de overwinning van de 75-jarige Mnangagwa, de gewezen rechterhand van de afgezette ex-president Robert Mugabe, tot nieuw geweld zal leiden. De 40-jarige Chamisa (foto boven) had eerder al verklaard dat hij het resultaat zou aanvechten als Mnangagwa zou winnen. Toen de uitslag werd voorgelezen, reageerde Chamisa en de leden van de MDC-partij verbolgen. Ze zeiden dat ze de resultaten niet konden verifiëren. 

Woensdag waren er al zes doden gevallen toen de veiligheidsdiensten protest van oppositieaanhangers neersloeg. Kort voor de bekendmaking van de officiële resultaten zei de oppositie al dat die "vals" zijn. Ze trokken ook de grote overwinning van regeringspartij ZANU PF bij de parlementsverkiezingen in twijfel. ZANU PF haalde een tweederde meerderheid. 

In een persconferentie vrijdagnamiddag noemde Chamisa de resultaten "een staatsgreep tegen de wil van het volk" en zei hij dat zijn partij alle legale en constitutionele wegen zal gebruiken om de officiële resultaten aan te vechten. Ook riep hij Mnangagwa op de "corrupte resultaten" niet te aanvaarden. Hij beweert bewijs te hebben dat er met het transport van de stemmen gesjoemeld zou zijn en vindt de discrepantie tussen de stemmen in de presidents- en parlementsverkiezingen eveneens verdacht.

De politie probeerde aanvankelijk de persconferentie te voorkomen, maar voorlopig blijft het rustig in de hoofdstad Harare en de tweede stad Bulawayo. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen