Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Israël blokkeert opnieuw levering van brandstof aan Gaza

De laatste dagen worden opnieuw veel vliegers met brandbaar materiaal vanuit Gaza richting Israël gestuurd. Daarom blokkeert Israël opnieuw de levering van brandstof aan Gaza in de Palestijnse gebieden. De levering was eerder deels hernomen na bemiddeling door Egypte. Door de spanningen met Gaza annuleert de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn trip naar Colombia volgende week.

De laatste weken lopen de spanningen aan de grens tussen Israël en de Gazastrook weer flink op. Sinds eind maart waren er wekelijks protesten bij de grens, waarbij 155 Palestijnen gedood zijn. Ook één Israëlische soldaat is doodgeschoten door een scherpschutter in Gaza. Het Palestijnse grensprotest is intussen weer een beetje geluwd, maar de organisatoren zeggen dat ze zullen blijven doorgaan, zolang Israël de economische sancties tegen Gaza niet opheft.

De bewoners in Gaza hebben erg te lijden onder die sancties. Zo zijn er elke dag stroomonderbrekingen tot wel 18 uur lang, als gevolg van het tekort aan brandstof. Maar als protest worden vanuit de Gazastrook vaak vliegers opgelaten richting Israël, met daaraan zelfgemaakte brandbommetjes. Daardoor zijn er al heel wat bossen en landbouwgronden in Israël in vlammen opgegaan. 

Na bemiddeling van Egypte hervatte Israël vorige week gedeeltelijk de levering van brandstof aan Gaza. Maar volgens Israël was dat gekoppeld aan de belofte dat er geen brandvliegers meer zouden komen, en dat de protesten bij de grens tussen Gaza en Israël zouden ophouden. Dat is niet gebeurd, zegt de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman nu, en dus wordt de levering opnieuw stopgezet.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen