Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Na 6 dagen staking rijden Spaanse taxi's weer

De Spaanse overheid kondigde woensdagavond aan om een limiet te zetten op de licenties voor online taxibedrijven zoals Uber. Die beslissing beviel de Spaanse taxichauffeurs waardoor ze na zes dagen van staken opnieuw aan het werk gingen. 

Sinds vorige week woensdag blokkeerden duizenden taxi's belangrijke wegen in Spaanse steden zoals Madrid en Barcelona. Zij protesteerden tegen de stijging van taxi's van online bedrijven zoals Uber, die volgens hen onder minder strenge reguleringen opereren. De online apps werden steeds populairder in Spanje, omdat ze onder andere ritten naar de luchthaven goedkoper maakten. 

Door een beslissing van de Spaanse overheid wordt die toename nu gedeeltelijk aan banden gelegd. Vanaf september zullen slechts een op de dertig licenties worden uitgereikt aan taxi's van online taxibedrijven. Momenteel zou ongeveer een op elf licenties in het bezit zijn van online taxichauffeurs.

Andermaal een klap voor Uber

Hoewel Uber door investeerders op een waarde van 70 miljard dollar (60 miljard euro) wordt geschat, krijgt het bedrijf over de hele wereld met protest en restricties te maken. In New York wordt het bedrijf gedeeltelijk aan banden gelegd doordat er een stijging is in het aantal zelfmoorden bij traditionele taxichauffeurs, terwijl taxichauffeurs in Londen ook een staking overwegen.

In Spanje zal de beslissing leiden tot het ontslag van vele online taxichauffeurs die hun huidige licentie ingetrokken zullen zien. 

Meest gelezen