Nieuw-Zeelandse premier opnieuw aan het werk na bevalling

Op 21 juni werd Jacinda Ardern de tweede leider van een land ooit die tijdens haar ambt een kind op de wereld bracht. Na zes weken ouderschapsverlof hervat ze nu het werk. Haar vervanger Winston Peters veroorzaakte intussen een controverse in het Nieuw-Zeelandse parlement.

In een gesprek met radiozender Radio New Zealand sprak de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern over het voorbeeld dat ze zet voor ouders om snel na de bevalling opnieuw te gaan werken: "Ik ben bevoorrecht en gelukkig. Ik heb een partner die naast me staat en een deel van de verantwoordelijkheid op zich neemt. Hij is een ouder, geen babysitter."

"Ik ben klaar en zeer gretig om weer aan het werk te gaan. Ik weet dat er een spanning zal ontstaan tussen werken en zorgen dat mijn kind alle nodige aandacht krijgt. Maar ik ben er zeker van dat het ons moet lukken met alle steun die we krijgen."

Controversiële interim-premier

Terwijl Ardern thuiszat, nam de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken Winston Peters haar ambt tijdelijk over. Hij deed echter een aantal controversiële uitspraken tijdens zijn zes weken aan het roer van het land. 

Zo beschuldigde hij Australië van het niet naleven van het VN-verdrag inzake de Rechten van het Kind, omdat het land een 17-jarige Nieuw-Zeelander vasthoudt in Melbourne. Ook riep hij het buurland op om zijn vlag te veranderen, omdat zij ze volgens hem gekopieerd hadden van de Nieuw-Zeelandse vlag.

Op de radio liet hij weten geen voorstander te zijn van een multicultureel Nieuw-Zeeland omdat "de verschillende culturen opdoken zoals paddestoelen uit de grond". Op zijn laatste dag als eerste minister schold hij een collega uit met haar gewicht, door tijdens een parlementair debat te vragen om "de dikke eruit te gooien".

Jacinda Ardern hield zich zeer stil over de uitspraken van Peters tijdens haar ouderschapsverlof. Dankzij de steun van zijn partij won de partij van Ardern vorig jaar de Nieuw-Zeelandse verkiezingen. 

Winston Peters samen met premier Jacinda Ardern
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen