Extra hittemaatregelen voor paardenevent in Nokere

Het paardenevent L'Equino in Nokere neemt extra hittemaatregelen voor de race op zondag. Zo is er een speciale machine die de bodem versnijdt en zachter maakt. En ijskompressen en een grote waaier moeten de dieren vlak na de race snel verkoeling brengen. De wedstrijd vindt plaats in het kasteelpark in Nokere.

De organisatie van L'Equino zet zware middelen in tijdens de 22ste editie om de omstandigheden voor de paarden zo aangenaam mogelijk te maken, ondanks de hitte. Het terrein ligt er kurkdroog bij en overdag mag de organisatie het parcours niet benevelen door het algemene sproeiverbod in de provincie. Toch is er nagedacht over oplossingen om het de dieren wat minder zwaar te maken. Want net als mensen is het voor hen niet echt gezond om te sporten in extreme temperaturen. "Het zijn getrainde sportpaarden dus ze kunnen wel tegen een stootje, maar toch wil dat niet zeggen dat we helemaal niets doen.", zegt organisator Kristof Callens. 

Bodem wordt zachter 

Zo wordt er voor het eerst een speciale machine ingezet die de bodem 'versnijdt'. Met grote messen wordt de bodem doorboord en omgewoeld om die zo zachter te maken. Door de aanhoudende hitte is die enorm hard en dat is slecht voor de paarden. "Vergelijk het met mensen die gaan lopen. Als je op beton loopt - zoals de bodem hier nu aanvoelt - krijg je vlugger blessures aan bijvoorbeeld je ligamenten. Om dat te voorkomen, versnijden we de kurkdroge grond nu en maken we die veerkrachtiger. Het is eigenlijk een beetje als gaan joggen op een Finse piste. Daar heb je een veel zachtere bodem en dat is beter voor je benen. Bij paarden is het net zo.", zegt Callens. 

Machine

Nog maatregelen

Niet alleen de bodem wordt verzacht, er wordt ook voor extra verkoeling gezorgd voor de sportpaarden. Zo voorziet de organisatie meer ijskompressen voor de dieren vlak na de race om de spieren en pezen snel af te koelen. Voor het eerst zijn er ook grote waaiers besteld die de temperatuur van de oververhitte paarden snel moet doen zakken. En niet alleen aan de dieren is gedacht, ook de ruiters krijgen extra (niet-alcoholische) drankjes. 

Parcours licht aangepast

Parcoursontwerper Thierry heeft ook in het parcours zelf kleine zaken gewijzigd zodat het draaglijk blijft voor de paarden. Zo is de omloop korter dan de voorbije jaren en zijn een aantal te technische hindernissen geschrapt en door eenvoudigere obstakels vervangen. Klassiek aan een jumpingparcours is ook dat er waterpartijen zijn. Ondanks de droogte blijven die in Nokere ongewijzigd. "We hebben geluk dat er een beek door het terrein loopt naar de grote kasteelvijver. Daar staat nog altijd water in. Dus dat onderdeel hebben we niet moeten aanpassen. Elders in het kasteelpark staan er wel vijvers droog maar die zitten niet in het parcours. Sportief heeft de droogte dus niet al te veel gevolgen, al zal het terrein er voor de bezoekers misschien wel wat minder mooi uitzien. Hoewel het sowieso een prachtig domein blijft natuurlijk." 

Hindernis

Ruiters nieuwsgierig

De ruiters die zondag de wedstrijd rijden, zijn natuurlijk erg benieuwd naar het parcours, de ondergrond en de mogelijke wijzigingen. "Pas zaterdag mogen ze op verkenning gaan om in te schatten hoe ze het best kunnen rijden. Ze meten dan bijvoorbeeld af hoeveel stappen het paard moet zetten om een sprong te maken. Het paard mogen ze, voor de duidelijkheid, dan niet meenemen. Dat loopt het parcours pas voor het eerst tijdens de wedstrijd zelf. 

Kosten lopen op

Door de hitte moet de organisatie extra kosten maken maar het event komt niet in de problemen, benadrukt Callens. "We beginnen elk jaar met een lichte budgettaire overschot, dus echte financiële putten worden niet gemaakt. We moeten ook aan het welzijn van de dieren denken. En door de hitte zullen bezoekers misschien ook wat meer drinken en kunnen we daar wat meer winst op maken. We houden de prijzen bewust democratisch én het event op zondag blijft volledig gratis en vrij toegankelijk.", legt Callens uit. Aan de race zondag doen 325 paarden mee, de organisatie verwacht ongeveer 14.000 bezoekers. Vrijdag is er al een openingsfuif voor wie het parcours, zonder paarden, wil verkennen. 

kasto80

Meest gelezen