Videospeler inladen...

Zomerse julimaand levert recordhoeveelheid zonne-energie op

De zomer van 2018 blijft door het uiterst zomerse weer records opleveren. In de maand juli is er een recordhoeveelheid zonne-energie geproduceerd. Dat meldt netbeheerder Elia.

De voorbije maand is er maar liefst 553 GWh (gigawattuur) aan zonne-energie geproduceerd. Nooit eerder leverde een uiterst zomerse maand meer energie op. Juli 2018 was dan ook de op één na warmste maand aller tijden. Tegelijk heeft de zon bijna 300 uur zon geschenen, bijna 100 uur meer dan in een normale julimaand. Het KMI heeft maar één zwaarbewolkte tot betrokken dag geregistreerd, terwijl dat er in een normale julimaand zeker 9 dagen zijn.

Vorige zaterdag werd er op het vlak van energieproductie trouwens nog een record gevestigd. Exact om 15.28 uur was 45 procent van de elektriciteitsbelasting in ons land afkomstig van hernieuwbare energie, en meer bepaald zonne- en windenergie.

Voor wie zonnepanelen heeft, zijn het nu dus hoogdagen, al gooit de langdurige droogte ondanks de recordproductie van zonne-energie wel roet in het eten. Door de aanhoudende droogte stapelt het stof in de lucht, en dus ook op de zonnepanelen, zich op, waardoor er juist minder zonne-energie geproduceerd kan worden.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen