Schilders Montmartre dreigen verfborstel neer te leggen

In Parijs is een rel ontstaan tussen de schilders en de cafés in de wijk Montmartre. De schilders beweren steeds minder plaats te hebben door de uitbreidende cafés, en dreigen met opstappen. "We werken in de goot", klinkt het bij de kwade artiesten.

Het is een welgekend tafereel uit de Parijse wijk van Montmartre. Schilders werken op het Place du Tertre aan het portret van een toerist of van een monument uit de Franse lichtstad. Maar dat beeld zou wel eens snel kunnen verdwijnen. De schilders dreigen namelijk elders hun ezels neer te planten omdat ze steeds minder plaats krijgen om hun werk uit te voeren. (lees verder onder de foto)

© David Miranda - creative.belgaimage.be

Boosdoeners van dienst zijn de naburige cafés die de duizenden toeristen van koffie en croissants voorzien. Zij nemen steeds meer plaats in waardoor de schilders het met minder bewegingsruimte moeten doen. "We hebben maar een meter plaats om te schilderen. Onze ezels staan in de goot", vertelt een misnoegde artiest. 

Druk door stijgend aantal toeristen

Officieel hebben de schilders maar acht plaatsen van een vierkante meter op het plein. Daarvoor betalen ze 620 euro huur. Cafés betalen voor dezelfde ruimte slechts 585 euro. Ze vinden dat het plein eerlijk verdeeld moet worden en de prijs voor iedereen gelijk moet zijn. "Een paar jaar geleden verlieten schilders het Place des Abbesses en de restauranteigenaars smeekten de schilders om terug te komen", herinnert een van de schilders zich. 

De Franse hoofdstad kampt met de druk van het stijgende aantal toeristen. Gisteren werd de Eiffeltoren voor onbepaalde duur afgesloten omdat het personeel staakte na een verandering in het bezoekersonthaal. Een woordvoerder van de stad wijst op het belang van de cafés voor het toerisme: "Ook de terrassen maken deel uit van de Parijse identiteit. Het is belangrijk dat beide samen kunnen bestaan." 

Meest gelezen