Trostomaten: dé trots van de Mechelse veiling

Het is deze maand precies 25 jaar geleden dat er voor het eerst trostomaten werden geveild op de Mechelse veiling. Wat kleinschalig is begonnen, is ondertussen uitgegroeid tot één van de belangrijkste producten die er verhandeld worden.

De Mechelse Veiling in Sint-Katelijne-Waver is ondertussen omgedoopt tot BelOrta, en maakt deel uit van een groter geheel van diverse Belgische veilingen. De trostomaat deed er dus in 1993 zijn intrede, in augustus werden de eerste exemplaren toen aangeleverd en verkocht. Dat die kleinere tomaten per trosje werden geknipt en verkocht, was dus vernieuwend.

Spanje en Griekenland

Op piekmomenten worden er tot honderdduizenden kilo's van die trostomaten per dag geveild. "Zoals vandaag, dan veilen we een 780.000 kilogram aan trostomaten alleen", zegt Luc Peeters van BelOrta. "En dat in alle soorten, maten, kleuren en gewichten. De grootste hoeveelheden blijven in België of de ons omringende landen. Maar in de zomermaanden, als het veel te warm is in Spanje of Griekenland, dan lukken wij er ook in om die zuiderse markten te bevoorraden met onze trostomaten."

Meest gelezen