Met een elektrische wagen op vakantie naar de Noordkaap: het kan

Tijdens de zomervakantie trekken heel wat mensen naar het zonnige zuiden om te luieren aan het zwembad of aan het strand. Dieter Vanswijgenhoven uit Lanaken heeft andere vakantieplannen. Hij wilde testen of hij met een elektrische wagen op autovakantie zou kunnen naar de Noordkaap. Zijn experiment is geslaagd.  

Het avontuur van Dieter Vanswijgenhoven uit Lanaken is half juli begonnen. Samen met enkele kompanen is hij richting de Noordkaap vertrokken in vier elektrische wagens, een selectie van uiteenlopende modellen. Na enkele tussenstops in onder meer Amsterdam en Oslo heeft hij gisteren zijn eindbestemming bereikt, na een tocht van maar liefst 4.500 km. Momenteel rijdt hij vanuit Noorwegen weer terug naar België.

"Reizen met elektrische wagen vraagt om voorbereiding"

Voor Vanswijgenhoven is dit geen plezier­reisje. “Het is de bedoeling aan te tonen dat het afleggen van grote afstanden met elektrische wagens geen probleem hoeft te zijn”, zegt hij. "Veel mensen denken nog dat het niet mogelijk is. Samen met een hoge kostprijs zorgt dat ervoor dat mensen eerder terughoudend zijn tegenover elektrische wagens. Het eerste argument kan na deze reis alvast van tafel worden geveegd."

Wie op vakantie trekt met een elektrische wagen en een behoorlijke afstand moet afleggen, moet zich wel wat voorbereiden. “Het is belangrijk dat je op voorhand opzoekt waar je de batterij van een elektrische wagen kunt opladen. Met een snelle lader kost het je 30 tot 40 minuten om een batterij volledig te kunnen opladen. Het is echt tijd dat we met z’n allen nadenken over hoe we onze planeet kunnen redden."

Meest gelezen