Archieffoto

Voedselagentschap heeft in juli 8 keer ingegrepen op jeugdkamp: "Hitte is vaak de boosdoener"

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft de afgelopen maand 8 keer moeten ingrijpen op een jeugdkamp omdat er veel kinderen ziek waren geworden. Op die 8 kampen waren alles samen 94 kinderen ziek, 11 van hen zijn in het ziekenhuis beland. Velen hadden maag- en darmklachten, wellicht door voedselvergiftiging. Het cijfer ligt dubbel zo hoog als anders, schrijven onder meer Het Nieuwsblad en De Standaard.

Op dit moment is het nog te vroeg om uitsluitsel te geven over de oorzaak, maar de hitte kan zeker een rol gespeeld hebben, klinkt het bij het FAVV. Bij deze temperaturen is het nu eenmaal lastiger om het voedsel koud genoeg te bewaren. Eén kamp werd bijvoorbeeld getroffen door een voedselvergiftiging omdat brikken melk niet goed waren bewaard.

Filippe Houdart: "Voedseltoxische infecties zijn gelinkt aan bacteriën, die bacteriën gedijen goed wanneer de temperaturen hoog zijn. Dat betekent ook bij warm weer, wanneer het iets moeilijker is om levensmiddelen koel te bewaren, dat die bacteriën meer kans krijgen om te vermeerderen, wat dan ook de kans op een besmetting vergroot."

Bij warm weer is het iets moeilijker om levensmiddelen koel te bewaren, bacteriën krijgen dan meer kans om te vermeerderen

Philippe Houdart, Federaal Voedselagentschap

Hoedart benadrukt dat maag-darmklachten ook nog andere oorzaken kunnen hebben. Het Agentschap wacht op de uitslagen van de controles alvorens conclusies te trekken.

De jeugdbewegingen maken zich sterk dat de groepen voldoende voorbereid zijn. "We hebben uitvoerig geïnformeerd om extra veel aandacht te hebben voor voedselveiligheid", zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen in der krant. "De adviezen worden goed opgevolgd." Over de hele zomer zijn er meer dan 2.000 kampen van jeugdbewegingen. 

Meest gelezen