Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meteoroloog: "We kunnen maar beter leren leven met de nieuwe weersomstandigheden"

Een Europese warmtegolf heeft ons land en andere delen van Europa al weken in de tang. Er bestaat een waterkansje dat de warmtegolf midden volgende week wordt doorbroken, maar zelfs dan nog zullen we in de toekomst vaker langere perioden van droogte of nattigheid krijgen. Dat zegt Tom Elegeert, meteoroloog bij het KMI in "De wereld vandaag" op Radio 1.

We hebben deze zomer al heel wat afgezweet in ons land, maar de Portugezen en Spanjaarden maken zich klaar voor temperaturen tot 50 graden. "Zo'n hoge temperaturen zijn zeer uitzonderlijk", bevestigt Tom Elegeert in ons duidingsprogramma "De Wereld Vandaag" op Radio 1. Met temperaturen rond de 25 graden hielden ze het de voorbije dagen nog behoorlijk koel in Portugal, maar nu ontsnapt het land niet meer aan de hitte.

Fenomeen van de straalstroom

De oorzaak van deze lange periode van hitte en droogte is volgens Tom Elegeert, meteoroloog bij het KMI, de straalstroom. "Het fenomeen van de straalstroom wordt vandaag niet zo vaak meer aangehaald in onze weerberichten en toch blijft het de sturende factor van ons weer. Normaal maakt die straalstroom een slingerende beweging grofweg tussen de 50 en 60 graden noorderbreedte, soms iets hoger of lager. Rond de straalstroom ontstaan fronten met regen of depressies, die dan met de straalstroom meereizen."

"Nu zien we echter dat de straalstroom al een langere periode veel wijdere bochten maakt. De bocht die hij richting Noordpool maakt, gaat soms  tot 70 graden noorderbreedte of verder. De bocht die hij richting de evenaar maakt, gaat bijna tot Afrika. Dat is uitzonderlijk. In zo'n situatie wordt er gesproken over een "blocking", omdat al het slechte weer geblokkeerd wordt door een enorme soort rug die zich heeft gevormd. Gevolg is  dat het weer letterlijk vast komt te zitten", verduidelijkt Elegeert. Typisch voor zo'n "blocking" is dat het weer dagen of weken onveranderd blijft.

Opeenvolging van "blockings"

Elegeert vindt het vooral opmerkelijk dat we al het hele jaar door verschillende van die blockings hebben meegemaakt. "Het is eigenlijk vorige winter al begonnen. Toen was er een langere periode van koude en neerslag. Op dat ogenblik zaten we aan de andere kant van de blocking en bevonden we ons in de neerwaartse bocht van de straalstroom."

"Als je daarin terechtkomt kan je dagen of wekenlang te maken krijgen met slecht weer. In het voorjaar kregen we dan de ene na de andere blocking waardoor het erg weinig geregend heeft in onze regio. Dus je zal ofwel langere periodes van hitte en droogte kennen of net het omgekeerde, met overstromingen tot gevolg."

Die "blockings" hebben altijd bestaan, maar ik denk dat we er in de toekomst meer en meer zullen krijgen

Tom Elegeert

Tom Elegeert vermoedt dat er een verband bestaat met de klimaatopwarming. Hij verwacht dat er in de toekomst meer en meer van zulke blockings zullen voorkomen, zodat we ook meer en meer geplaagd zullen worden door hitte- en koudegolven. Voorlopig is het nog even puffen. In Nederland is het intussen al droger dan in het recordjaar 1976. In België evenaren we ons record bijna. 

Meest gelezen