Videospeler inladen...

Veiligheidsdiensten waarschuwen voor nieuwe Russische inmenging in tussentijdse verkiezingen VS

Rusland probeert nog altijd om het politiek systeem in de Verenigde Staten te ondermijnen. Dat hebben de hoofden van de vier belangrijkste inlichtingendiensten gezegd tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Volgens hen proberen de Russen onder meer om de tussentijdse verkiezingen die in november plaatsvinden, te ondermijnen. 

In november dit jaar zijn er tussentijdse verkiezingen voor een nieuw Congres in de VS. De Amerikaanse veiligheidsdiensten bereiden zich actief voor op mogelijke Russische inmenging. "Rusland probeerde zich te bemoeien met de vorige verkiezing", zei FBI-directeur Christopher Wray op een persconferentie. "En Rusland blijft elke dag proberen om onze fundamentele waarden onderuit te halen", beaamde Dan Coats, de chef van de inlichtingendiensten. "Ze doen dat via sociale media of via acteurs die ze inhuren", klinkt het.

Na zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin had de Amerikaanse president Donald Trump nochtans gezegd dat hij Poetin op zijn woord geloofde: hij had zich niet met de Amerikaanse presidentsverkiezingen bemoeid. Die uitspraak, waarmee hij zijn eigen veiligheidsdiensten afviel, kwam Trump op zware kritiek te staan. Hij liet later weten dat hij zich versproken had en eigenlijk het omgekeerde had bedoeld.

Maar op de persbriefing zeiden de chefs van de verschillende veiligheidsdiensten dat Trump opdracht had gegeven om hard op te treden tegen eventuele inmengingspogingen van Rusland in de tussentijdse verkiezingen. Er werd niet gesproken over specifieke dreigingen in dat verband. Maar Rusland probeert, via sociale media, "24 uur per dag, zeven dagen op zeven, 365 dagen per jaar" verdeeldheid te zaaien tussen de Amerikanen, zei FBI-directeur Wray. In de aanloop naar verkiezingen wordt dat alleen maar erger, zei hij.

Met de verkiezingen in het vooruitzicht is ook de beveiliging van de infractructuur, zoals stemcomputers, prioritair, zeiden de veiligheidsdiensten. Die moeten bestand zijn tegen pogingen om ze te hacken, een gevaar dat zeker niet denkbeeldig is, aldus de bevoegde diensten.

Russische spionne

Intussen bleek ook dat op de Amerikaanse ambassade in Moskou tien jaar lang een vermoedelijke Russische spionne heeft gewerkt. De vrouw, een Russin, is vorig jaar ontslagen. Ze had toegang tot het interne netwerk en de email-systemen van de geheime dienst. Maar na jaren dienst bleek dat de vrouw regelmatig ontmoetingen had met de Russische inlichtingendienst FSB, zonder dat ze daarvoor toestemming had gekregen. 

De Amerikaanse geheime dienst spande daarop een val: ze gaf de vermoedelijke spionne specifieke informatie mee, die naderhand doorgespeeld bleek te zijn aan de FSB. Daarna is de vrouw ontslagen.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen