Atelier Ai Weiwei in Peking gesloopt, zonder kunstenaar te verwittigen

Zonder enige waarschuwing is de Chinese  overheid begonnen met de sloop van het belangrijkste atelier van kunstenaar en dissident Ai Weiwei. De wereldberoemde artiest en activist verliet China 3 jaar geleden. De overheid wil blijkbaar dat niets herinnert aan het bestaan van Ai Weiwei. 

Op Instagram is te zien hoe zware machines komaf maken met de Zuo You studio van Ai Weiwei. Zuo You betekent links en rechts. Verschillende mensen kijken onverrichterzake toe. Instagram is in China niet te bekijken. Sinds 2006 had Ai Weiwei een studio in het gebouw in industriële stijl. 7 jaar geleden werd zijn atelier in Shangai ook al gesloopt. 

(lees voort onder de Instagrampost) 

It was an East German style socialist factory building, farewell

Ai Weiwei

De conceptuele kunstenaar is de zoon van een vroegere communistische leider. Ai Weiwei tekende mee aan "Het Vogelnest", het grote stadion van de Olympische Spelen in China 10 jaar geleden. Maar door zijn kritische houding viel hij uit de gratie. In 2011 zat hij bijna 3 maanden in de gevangenis nadat hij was gearresteerd op een luchthaven. 4 jaar lang had hij geen paspoort. Drie jaar geleden verhuisde hij naar Berlijn. Ai Weiwei is een van de belangrijkste kunstenaars ter wereld op dit ogenblik.  

Meest gelezen