ROBIN UTRECHT

België vraagt Europa om uitstootcijfers naar beneden aan te passen om norm toch te kunnen halen

Ons land vraagt aan Europa om de officiële uitstootcijfers van stikstofdioxides naar beneden aan te passen. Op die manier zou België de Europese limiet toch kunnen respecteren en ontlopen we een boete. Dat schrijft De Morgen en is bevestigd aan onze redactie. Ook 10 andere Europese lidstaten vragen een aanpassing.

176 miljoen kilogram. Zoveel stikstokdioxide mag ons land per jaar uitstoten van Europa. Die limiet geldt al sinds 2010, maar België heeft die sindsdien al elk jaar overschreden.  Ook in 2016 was er een overschrijding, met 6 miljoen kilogram.

België riskeert daardoor een hoge boete op te lopen. Om die te vermijden vraagt ons land aan Europa een technische aanpassing van de officiële uitstootcijfers van 2016. Onder bepaalde voorwaarden laat Europa zo'n aanpassing toe en de aanvraag is momenteel in behandeling, bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Tien andere Europese lidstaten - waaronder Frankrijk en Duitsland -vragen ook zo'n aanpassing naar beneden.

De overheid argumenteert dat de overschrijding van de Europese norm komt door "veranderingen die niet bekend waren toen de plafonds zijn vastgelegd". Er wordt met name verwezen naar de  uitstoot van dieselwagens. Denk bijvoorbeeld aan "Dieselgate"; in het najaar van 2015 raakte bekend dat autoproducenten hadden gesjoemeld om de uitstoot van dieselwagens te verdoezelen. 

Milieuorganisaties ontevreden

Het is niet de eerste keer dat België samen met andere lidstaten aan Europa vraagt om de officiële uitstootcijfers naar beneden aan te passen.  Ook in de voorgaande jaren verwees ons land naar de uitstoot van dieselwagens.  En tot nu is de aanvraag steeds goedgekeurd door Europa.

Milieuorganisaties zijn niet te spreken over de nieuwe aanvraag. "Dieselgate" was in 2016 geen onbekende factor meer, klinkt het. "Je zou hopen dat overheden meer energie stoppen in het aanpakken van de luchtvervuiling dan in het zoeken van achterpoortjes", reageert Laurien Spruyt van Bond Beter Leefmilieu in De Morgen.

Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege van haar kant vindt het "onaanvaardbaar dat de belastingbetaler zou moeten meebetalen aan een Europese boete als de normoverschrijding het gevolg is van fraude".

Meest gelezen