"Borstvoeding is toch de normaalste zaak van de wereld, niet?"

Hoe evident het voor velen ook mag zijn, toch blijft het nodig om borstvoeding te ondersteunen door allerhande campagnes. Ook nu weer tijdens de Internationale Week van de Borstvoeding, die nog tot komende dinsdag het belang van borstvoeding wereldwijd wil onderstrepen, onder de noemer "breastfeeding: foundation of life". Dat nochtans borstvoeding niet voor iedereen even evident is, moge zeker blijken uit volgende verhalen, meestal het gevolg van opvallende foto’s, die de afgelopen jaren viraal gingen en wereldwijd de nodige animositeit opriepen. Om alzo het "taboe" mee te helpen doorbreken.

 

1. "Naia kon niet weerstaan aan het aanbod"

Terwijl Amy Woodruff midden 2011 de rust in zichzelf probeerde te vinden door tijdens een yogasessie op haar hoofd te gaan staan, maakte dochter Naia van de gelegenheid gebruik om zich te voeden. De foto ging snel viraal en dat gebeurde opnieuw ruim 2 jaar later, wellicht na alle aandacht rond de geboorte van de Britse prins George.

Woodruff in augustus 2013 op de blogsite Daughter of the Sun en in een exclusief interview met Baby Center: "Naia kon niet weerstaan aan het aanbod. Eigenlijk is dat de normaalste zaak van de wereld. Als een borst te zien is en de baby kan er aan, dan zal die ervoor gaan. Voor mij was deze foto een heel mooie momentopname."

"Mensen die borstvoeding niet leuk vinden of conservatief denken vonden deze foto het zotste dat ze ooit gezien hadden. Ze konden het maar niet begrijpen. Maar mij leerden de reacties dat iedereen anders is. Voor mij was het een bewijs dat multitasken zelfs tot op dit niveau mogelijk was. Nee, ik heb geen enkel moment spijt gehad dat ik de foto heb laten zien aan de wereld", aldus de vrouw nog.

2.  "Plots lukte het. De eerste keer dat hij begon te zuigen."

"Laat deze foto een stimulans zijn voor iedere moeder die het moeilijk heeft haar kind borstvoeding te geven", aldus fotografe Aleaze Jeavons uit Park City, in de Amerikaanse staat Utah. Zij maakte deze opmerkelijke foto toen het moeder Ashley Rockhill uiteindelijk lukte om haar pasgeborene na 2 dagen via haar borst te laten drinken.

Moeder Rockhill op nieuwswebsite Daily Mail: "Dit was mijn derde kind. Om welke reden dan ook koos ik ervoor mijn eerste 2 kinderen geen borstvoeding te geven. Daar het nu de laatste kans was om dat te doen, waagde ik het erop. Twee dagen probeerden we om Ace aan de borst te doen drinken, maar het lukte maar niet. Ik raakte gefrustreerd en uitgeput."

"Plots lukte het, de eerste keer dat hij begon te zuigen. Ik kon het niet geloven. Ik was zo opgelucht. Ik ben blij dat ik deze unieke ervaring kon meemaken", besloot de Amerikaanse vrouw. 

3.  "Velen wilden dat ik een zottin was."

Een van de meest opmerkelijke tijdschriftcovers van 2012 was ongetwijfeld die van Time Magazine in mei, waarop de 26-jarige Jamie Lynne Grumet haar bijna vierjarig zoontje rechtstaand de borst gaf. In een begeleidend interview gaf ze toe ook haar vijfjarige zoon nog borstvoeding te geven. De kritiek was niet mals en Grumet werd vooral beschuldigd van sensatiezucht.

In december 2012 reageerde de jonge vrouw uit Los Angelos als volgt op de heisa op nieuwswebsite Today: "Velen wilden dat ik een zottin was, of een extremiste. In die optiek kreeg ik ook meerdere aanbiedingen om een boek te schrijven of om mee te werken aan een realityshow. Dat was allemaal buiten proportie. Op deze manier geld verdienen zou zo fout geweest zijn. Zelfs beledigend voor hen die borstvoeding, en de aanvaarding ervan, ondersteunen."

4. "Borstvoeding geven maakt van hen geen mindere soldaat."

In september 2015 poseerden 10 vrouwelijke militairen in 'combat boots' terwijl ze borstvoeding gaven. Fotografe Tara Ruby: "Toen ik zelf in dienst was, werd hulp voor vrouwelijke militairen die borstvoeding wilden geven, niet eens overwogen. Maar eindelijk zijn we zo ver. Borstvoeding geven maakt van hen geen mindere soldaat. Integendeel, het maakt hen volgens mij zelfs een betere militair."

"Met deze foto is geschiedenis  geschreven. Volgens mij is nog nooit een groepsfoto gemaakt ter ondersteuning van vrouwelijke militairen die hun kleintjes de borst geven."

5. "#multitasking #getting ready"

"Wat zou ik doen zonder deze geweldige bende, na een vlucht van 15 uur en een slaapje van hooguit drie uur #multitasking #getting ready?" Topfotomodel Gisele Bündchen verspreidde met deze tekst in december 2015 een foto van zichzelf en haar eenjarige dochter Vivian , terwijl ze haar borstvoeding gaf.

Columniste Lisa Belkin hoopte op nieuwswebsite Huffington Post alvast dat deze foto "een aanzet zou zijn tot een maatschappij waarin iedere moeder haar kind op de best mogelijke manier kan voeden en intussen het werk kan blijven doen dat ze graag doet en zich daarin gesteund voelt."

Meer informatie over de Internationale Week van de Borstvoeding kunt u hier vinden. 

Meest gelezen